Българи взеха участие в Световните Ендуро Серии

Ivan Kolev Specialized Bulgaria

Световните Ендуро Серии (EWS) са в разгара си и битката за победата става все по-ожесточена. Този уикенд се проведе четвъртият етап на надпреварата – за пръв път кръг от шампионата се провежда на границата между две държави – Австрия и Словения.

Но не това бе най-интересното, защото в състезанието взеха участие и български състезатели, сред които многократният Ендуро шампион на страната ни – Иван Колев от отбора на Specialized Bulgaria.

Освен Иван, за Алпите тръгнаха още Добромир Добрев, Симеон Павлов и Боби Крумов, който се грижеше за цялостната кондиция на състезателите, както и на байковете.

EWS4

Подготовка на състезанието


Както може да се очаква, състезание от такъв ранг изисква отлична органзиация, която без изненада бе на лице от страна на словенците и австрийците. Общо претендентите за победата трябваше да преминат 6 етапа с продължителност между 5 и 18 минути, като в тренировъчните дни състезателните етапи можеха да бъдат карани само по веднъж.

EWS

За разлика от последната година, тук и в тренировъчните дни имаше трансфери и на ден се минаваха между 20-25 км. Дори само това е достатъчно да разберем, че на Световно отиват само най-подготвените. За разлика от футбола обаче, при колоезденето имаме такива състезатели и няма да гледаме само по телевизията.  

Българските момчета пристигнаха във вторник, 26 юни, а още на следващия ден успяха да направят обход на четири от етапите – всички без 2-та най-дълги. Времето тогава е прекрасно за целта и всички успяват да се запознаят с това какво ги очаква в идните дни.

Ivan Kolev Specialized Bulgaria

„Направи ни силно впечатление, че имаше изключително много корени, много стрнични наклони с корени, както и много стръмни и тесни участъци. След регистрцията в сряда, дойде и първият тренировъчен ден, но за съжаление времето се развали, цяла нощ валя, а ние не знаехме какво да очаваме от етапите. Тогава взех решение да се доверя на Maxxis High Roller отпред и отзад през цялото състезание,“ разказва за подготовката Колев.

Тренировки


Тренировъчното каране започва с етап 2 и тогава всички разбират колко различно е от обхода. Теренът е много хлъзгав с много обратни завои, странични наклони с мокри корени, които са буквално през една педя.

EWS

„Имаше участъци, които много трудно се минаваха, даже и от най-известните байкъри,“ разказва състезателят на Specialized Bulgaria.

Етап 1 e сравнително дълъг (8 мин) и един от най-техничните. Веднага след него момчетата споделят, че няма как да се разкаже какво е да караш в този участък - човек трябва да се пусне по него, за да разбере за какво става въпрос.

След като приключват етап 1 и 2, всички се отправят към етап 3, където Иван и компания не знаят какво да очакват, тъй като не са го обхождали. Това е един от най-дългите етапи - около 16 мин.

„Този участък беше епичен, на моменти брутален - много хлъзгави камъни, изключително стръмни спускания, както и много тесен. Това беше и етапа, който се спускаше директно до Paddock Аrеа - та.“

EWS

След като приключва карането и по третия етап, състезателите се отправят към хотелчето, за да сервизират колелата за следващия ден, а междувременно физиотерапевтът Боби „отремонтира“ Иван, Мони и Добромир, тъй като тежкото състезание не минава без падания.

За щастие героите са готови за втория тренировъчен ден - времето е дъждовно и предразполагащо към падания и травми. Започва се с етап 4 (The Ridge).

„Страхотен етап, в него имаше от всичко и беше приятен за каране, но на сухо, а на мокро беше направо драматично от средата до края.“

Петият етап, без да ни изненадва също е много хлъзгав, но е и най-краткият – около 5 мин.

След сравнително спокойното преминаване на етап 5, момчетата се отправят към Трилъра (Triller) – достатъчно описателно име за последната фаза на състезанието.

 „Наистина това бе истински трилър, който продължи около 18 мин., изпълнен с много падания на тренировката. Трудно е да се опише с думи. Забележително е и каква физическа издръжливост трябва да има всеки един състезател, за да може да го изкара,“ продължава да разказва за тренировките Колев.

Състезанието


След малко потискащите два тренировъчни дни, изпълнени с падания и травми, времето се очертава да бъде хубаво през състезателните дни, което в последствие се сбъдва.

Състезателите си пожелават успех и се отправят към първия трансфер, който е около 20 км.

„През първият състезателен ден, като цяло съм доволен от себе си, тъй като имах само едно падане, но за съжаление на всеки етап пак застигах 1 или 2-ма други байкъри, което ме забави. Успях да се класирам на 123то място, което беше малко разочароващо за мен, тъй като исках да влезна в топ 100, но важното е че всичко беше наред и след 50 км. каране се чувствах добре,“ описва ситуацията Иван.

Ivan Kolev Specialized Bulgaria

През вторият състезателен ден времето също е слънчево, трасетата поизсъхнали и може да се дава още повече газ.

„През този ден също останах доволен от себе си до петия етап, като единственият проблем бе настигането на състезетели по трасето.“

6 етап – The Thriller

“Дойде и шестия етап, като там се бях настроил за сериозни изпитания и целта ми бе да намаля загубата на време и да не бъде бедствие, тъй като по време на трнировката осъзнах, че това е може би най-трудното трасе, по което съм карал и имах няколко падания на него.“

Трилърът в последните километри на състезанието минава сравнително добре само с 2 по-значителни падания, които забавят Иван.

EWS

Финал и крайно класиране


EWS

Така и след втория ден състезателят на Specialized Bulgaria остава на 123-то място от общо 260 взели участие.

„Стремях се към влизане в топ 100, но някои дребни детайли може би ми костваха ценно време. Все пак съм много щастлив, че отново съм на Световно и то с колело, което ми дава възможност да карам на пълна газ през цялото време.

Specialized Enduro бе перфектен през цялото време - здравината и качеството си оказват огромно значениe при толкова дни агресивно каране и се радвам, че мога да меря сили със звезди в планинското колоездене с топ велосипед.”

Ivan Kolev Specialized Enduro

“Изключитлено блaгодарен съм за подкрепата, която поолучих от моето семейство, приятели, познати, както и на следните спонсори, без които това нямаше да бъде възможно Bike Center, Specialized Bulgaria, Sponser, Roobar, и Stefan Tashkov Cheffo. Не на последно място искам да благодаря на Боби Крумов за цялата подкрепа, беше безупречен, както ВИНАГИ!”

Съвсем скоро очакваме Иван и другите момчета по трасетата в България - още на 14-15 юни на Витоша. 

Всички новини
Споделете в:
© Developed by CommerceLab