Ендуро сериите започнаха с тройна победа за отбора на Bike Center

Осогово 2018

Първият кръг от Българските Ендуро Серии се проведе на 5-ти и 6-ти май в местността Осогово, област Кюстендил. Организаторите бяха подготвили 5 състезателни етапа, а в мероприятието се включиха приблизително 90 състезатели, като най-малкият от тях бе едва на 11 години.

Първоначалната прогноза за времето беше дъжд за през уикенда, но за радост на всички участници и не малко зрители, времето в събота беше прекрасно за каране. В неделя все пак тъмните облаци решиха да разнообразят обстановката и да закалят трасето за последния състезателен 5-ти етап.

Все пак в гората пътеките останаха сравнително сухи и нямаше сериозни изненади за участниците. Това до голяма степен се дължи и на много добре подготвените от организаторите маршрути - доста разнообразни, някои от тях изключително скоростни и атрактивни.

Osogovo 2018

Не липсваха и отсечки с много корени, на които се развиваше скорост до около 60 км/ч. Първият етап бе най-дълъг, като от средата му до самия край беше много "игрив" - с много улеи и технични завои.

Именно в този стартови участък големият фаворит – многократният шампион Иван Колев от отбора на Specialized – Bike Center, за момент обърка трасето и се наложи да се връща към правилния път.

Specialized Enduro Ivan Kolev

Това даде шанс на другите състезатели и засили интригата за крайната победа. Колев в крайна сметка успя да достигне до 3-тото място в този начален стадий на надпреварата – на 19 секунди от водача и на 7 секунди от втория.

Очевидно това не бе мечтано начало за състезателя на Specialized – Bike Center, което допълнително го мотивира за предстоящите 4 отсечки. Така вторият етап, наситен със скоростни участъци, но завършващ с доста сериозно въртене, допадна повече на Ванката и заслужено бе спечелен именно от него.

Третият етап започваше с изкачване в началото и след това се включваше в DH трасето - интересна комбинация, която вкара доста разнообразие в състезанието и допълнително засили адреналина на колоездачите.

 „Тъй като на въртенето си „спираш тока“ и след това по DH трасето беше малко трудно да се кара концентрирано с пулс 200“ – с усмивка споделя Колев. „Всъщност не знам дали на моята възраст мога да вдигна такъв пулс, но така го усещах" - хумористично продължава Ванката.

И този етап приключва прекрасно за него – отново първо време. Четвъртият беше най-късият от всички, като отново състезателят на Specialized – Bike Center завърши първи. Тук разликите бяха и много малки – първите 3-ма бяха в 2 сек.

Ето какво разказа и самият Иван Колев за състезанието в Осогово: 

„Последният пети етап беше любимият ми, с много flow и въртене на края. На този етап беше и коварната секция, която някои  наричаха „аутубан“ - стръмна пътека с много мокри корени и големи дървета, с които не тябва да имаш сблъсък по никакъв повод“ – обяснява Иван. И тук той записва най-доброто време като логично това го извежда и до крайната победа.

Като цяло състезанието бе много оспорвано в категория Men 19+, което го направи и много интересно.

„Радвам се, че успях да завърша на първо място, тъй като от тази година карам за нов отбор Specialized – Bike center и от две седмици, карам ново колело - Specialized Enduro, на което още му свиквам, но както се казва - с хубавото бързо се свиква.“

Specialized Enduro Ivan Kolev

"През целия уикенд нямах никакви технически проблеми с колелото, настроих го спрямо трасетата и изпитвах огромна радост при карането. Както винаги гумите Maxхis ме държаха здраво и сцеплението бе на нужното ниво дори и при леко хлъзгавите мокри места."

"Поздравления за огранизаторите, които се бяха погрижили трасетата да бъдат много добре подготвени, както и за организацията при извозването между 2-ри и 3-ти етап, но догодина моето предложение е да няма извозване, а да е на самоход." 

Osogovo Enduro Winners


Победи в състезанието записаха и състезателите на Bike Center Маргарита Христова и Стефан Седефчев съответно в категориите Women 15+  и Men 40+. Маги отвя конкуренцията със своя Ram Fusion 27,5 и започна кариерата си като Ендуро състезател по най-добрия начин.

Маргарита Христова Осогово 2018

През последните няколко години тя предимно се състезаваше в DH дисциплината. Ето, че това изглежда ѝ помага по стръмните спускания, каквито имаше и в Осогово. След като разкри, че вече се съсредоточава в Ендуро шампионата, с нетърпение ще очакваме предстоящите надпревари при дамите, където става все по-интересно.

Маргарита Христова Осогово 2018

Следващият кръг от Българските ендуро серии ще се проведе в Боровец на 16-ти и 17-ти юни.

Всички новини
Споделете в:
© Developed by CommerceLab