Ивета Алексиева с победа в 24-часовия MTB маратон в Мътеница

Ивета Алексиева

За обикновените хора е трудно да си представят как може да спортуваш усилено в продължение на денонощие. Да подложиш тялото си на 24-часово изпитание не е шега работа и определено се изисква доста сериозна подготовка.

На пръв прочит всеки си представя доста сериозно подготвени мъже спортисти. Е, да, но в случая даже ще говорим за дами, които успяват да се справят с такъв маратон. Немислимо за някои, но хоби и супер предизвикателство за други, всичко е въпрос на гледна точка.

Ивета Алексиева

Ивета Алексиева от отбора на Specialized – Bike Center успя за поредна година да спечели състезанието при жените и да впечатли мъжете със здравото си каране през всичките часове.

От доста време насам село Мътеница, близо до Пловдив, е стартова точка на супер изцеждащия силите 24-часов веломаратон, организиран от велоклуб "Крива спица". Веднага доуточняваме, че става въпрос за планински терен с доста изкачвания, както и близо 8 часово каране през нощта на фарове.

Ивета Алексиева

И трета поредна година надпреварата бе част от календара и на състезателката на Specialized – Bike Center Ивета Алексиева, която е традиционният фаворит за спечелването на подобен тип състезания. След победата си в Обиколката на Витоша, Ивета и нейният Specialized Chisel се целеха в ново впечатляващо първо място в Мътеница.

Ивета Алексиева

И все пак, дори и за фаворитите нещата не минават без усилия и здраво каране. От първо лице научаваме за препятствията, през които трябва да се мине, за да може да се наречеш победител в 24-часов MTB маратон:

„Както всяка година, така и тази не мина по мед и масло, но пък без адвенчър няма адреналин. Тръгнах изключително свежа и заредена с емоции, но на третата обиколка срязах гума и се наложи да измина трасето до финала с бутане през повечето време.

Изгубих ценна преднина, изостанах с обиколка и половина, която доста трудно се наваксва. Събрах кураж и се качих отново на велосипеда, въртях без почивка,“ разказва Ивета.

Ивета Алексиева

Мнозина при такова стечение на обстоятелствата може би биха се отказали от мераците си за победа, но точно това определя големите шампиони – желанието за победа и това, че никога не се отказват. Следва здраво каране и пълно раздаване в името на победата.

„До вечерта стопих изоставането и натрупах аванс от цели три обиколки, а на сутринта вече имах комфорта да карам спокойно и да се наслаждавам истински на обстановката.“

Ивета Алексиева

Щом при 24-часово каране на някои дами им остава време и да се наслаждават на обстановката, то явно подготовката и екипировката им са доста добри. Тези редове навярно вече са подействали доста мотивиращо за голяма част от любителите на колоезденето. С правилна подготовка и доста каране, дори и най-трудните преходи могат да се превърнат в удоволствие.

Ивета Алексиева

Ивета споделя, че тази година е успяла да даде и най-добрите си времена в това състезание:

„Трябва да отбележа, че тази година дадох най-добрите си лични времена както на изкачванията, така и на спусканията по трасето, вероятно благодарение на новия байк, с който карам този сезон - Specialized Chisel Expert. Вече чувствам, че определено си пасваме идеално и работим в пълен  синхрон. Нямам търпение да направим още много рекорди заедно!“

Ивета Алексиева

Тази година състезателката на Specialized – Bike Center кара новия Chisel Expert, модел 2019, който впечатлява с уникалната DSW технология на рамката и супер състезателна геометрия. С нетърпение очакваме следващите XC състезания с участието на Chisel и Ивета.

Ивета Алексиева

Снимки: Любомир Ботушаров / MTB-BG.com

Класиране

Всички новини
Споделете в:
© Developed by CommerceLab