Отборът на Specialized - Bike Center покори и Пампорово

Ivan Kolev Magi Hristova

Снимка: VictorTroyanovPhotography

Четвъртият кръг от Българските Ендуро серии се проведе от 6-и до 9-и септември в Пампорово и бе може би най-очакваният от всички състезатели, тъй като е най-предизвикателният от целия календар. Състезанието се провежда в два дена и има девет състезателни етапа – пет етапа през първия ден и четири през втория.

Безкомпромисни победители при мъжете и жените станаха състезателите на Specialized–Bike Center Иван Колев и Маргарита Христова с велосипеди Specialized Enduro 27.5. За дългогодишният шампион на България Иван Колев това бе завръщане на най-високото стъпало след второто място в Банско, докато за Маги това бе дебют с новия байк.

Ivan Kolev Magi Hristova

Снимка: VictorTroyanovPhotography

Състезанието премина изключително драматично като и тази година съдбата беше приготвила изненади за участниците. Надпреварата в Пампорово е една от любимите за състезателите на Specialized-Bike Center, тъй като има от всичко по много, т.е. технични етапи, много въртене, корени, камъни и след всеки завой може да има изненади.

Предварителната прогноза беше за много дъжд, но непосредствено преди състезанието се оказа, че времето ще бъде прекрасно за каране. Това не промени факта, че цялостната умора накрая бе голяма за всички.

Ivan Kolev Magi Hristova

Снимка: Concept Creative

Организаторите се бяха постарали да направят разнообразни участъци,  които се харесаха на байкърите. За Колев тренировките протекоха отлично с много настроение и прекрасни моменти.

По време на втория тренировъчен ден обаче Маги претърпя доста лошо падане, което й попречи да продължи карането си в същия ден и да огледа трасетата, но за щастие се размина само с натъртен таз, нищо счупено. Това не я спря да участва в състезанието следващите 2 дни, а я мотивира да даде всичко от себе си, но със сигурно каране.

Magi Hristova

Снимка: Concept Creative

Първият етап бе най-дълъг и предизвикателен както физически, така и технически. На този етап Иван успя да се представи отлично, преминавайки трасето за 10 мин. и 5 сек., което бе първо време и му осигури 14 сек. преднина пред втория състезател.

Останалите четири етапа от първия ден бяха много по-къси между - в порядъка на 2 и 5 мин. Вторият бе много техничен и с няколко грешки Иван се класира на второ място на по-малко от секунда от водача.

Третият (Яйцето) беше най-късият етап, на който Колев се класира отново на второ място на по-малко от секунда от първото време. Останалите два етапа, състезателят на Specialized-Bike Center успя да спечели с минимална преднина като това означаваше, че ще посрещне втория ден с преднина от около 15 сек.

Ivan Kolev

Снимка: Concept Creative

При дамите Маги Христова поведе убедително в класирането и въпреки леко падане в петия етап, успя да задържи комфортна преднина и лидерска позиция.

"Всичките етапи ми харесаха, въпреки, че повечето ги карах ,,на сляпо", заради травмата в тренировъчния ден. Имаше изненади, но успях да се справя с тях. Все пак внимавах, карах доста предпазливо. Самите трансфери също бяха доста стръмни на места. За щастие падането не беше тежко, но все пак това ми загуби време, но гледах да наваксам, където мога. Тактиката ми в крайна сметка се оказа успешна и завърших първия ден с победа във всички етапи,“ разказва състезателката на Specialized-Bike Center.

Magi Hristova

Втория ден започна добре, като Иван успя да набере допълнителна преднина и след 8-ия етап преднината му пред преследвачите беше осезаема – повече от 40 сек. И когато всички си мислеха, че няма какво да измести големия шампион от първото място, съдбата реши да изпробва възможностите на лидера.

Последният девети етап е един от любимите на Ванката, но именно там лошият късмет постави под въпрос победата - падане на веригата още в началото на етапа му поднесе неприятна изненада и бе необходимо да демонстрира и спринтьорски умения, като се наложи да пробяга една част от трасето, бутайки колелото.

Въпреки премеждията, големият победител никога не се предава и въпреки натрупаната умора и карането по инерция, Колев успя да запази първото място.

Ivan Kolev

При жените нямаше такива драматични събития и очаквано Маги грабна победата:

„Вторият ден всички бяха изморени, но желанието да завършим беше по-силно от болката и умората от първия ден. Състоеше се в 4 етапа, като първият имаше доста въртене, предполагам умишлено сложен като първи за загрявка. Вторият беше доста игрив и приятен, като и тук не липсваше въртене. Третият и четвъртият бяха доста по-дълги, със стръмни и технични участъци, но лично на мен ми бяха любими. Справих се добре с тях, като съм доста доволна от новия ми велосипед Specialized Enduro 27.5, с който бързо си паснахме, въпреки че му беше първо каране.“

Magi Hristova

Така отборът на Specialized-Bike Center си тръгва с поредните медали, много усмивки и незабравими емоции. Следващият кръг от Българските ендуро серии ще се проведе в Петрич на 6 и 7 Октомври.

Ivan Kolev Magi Hristova

Снимка: VictorTroyanovPhotography

Ще се видим по трасетата!  

Всички новини
Споделете в: