Представяне: Йоан Нейчев от отбора на Ram-Bike Center

Joan Neychev

Снимка: Georgi Daskalov
Йоан Нейчев е една от младите надежди на българското планинско колоездене. На 22 години той вече се е доказал като един от най-бързите байкъри в спускането като в момента се състезава за отбора на Ram-Bike Center.

Още от юношеските си години започва да се класира на челни позиции в състезанията и бива забелязан от големите фирми в бранша - първо започва да кара за RAM, а в последствие се включва и Bike Center, които споделят страстта на Йоан към велосипедите.

Joan Neychev

Снимка: Alexander Savov - spacecadet.eu
За него приятелите му споделят, че е винаги мотивиран и пределно амбициран да постигне целите и никога не се отказва - не само в спорта, а и в живота. Съотборникът му в отбора на Bike Center Иван Колев споделя: "Йоан е машина и очаквам от него да покаже на какво е способен през сезон 2018. Като състезател е всеотдаен, амбициран и прави уникално яки уипове."

Завършва гимназия като за любим предмет посочва математиката - нетипично за много спортни натури. Впоследствие записва Архитектура в УАСГ като това е една от детските му мечти, която сбъдва. От малък се качва на колело и ски, и от там идва страстта му към адреналина, скоростта и планината.

„На две колела съм откакто се помня. Обичам планината и винаги нещо ме влече към нея. Като дете израснах в Карлово при баба ми и може би близостта до Стара Планина допълнително засили у мен страстта към горските пътеки. В това отношение малкият град е много по-подходящ за децата,“ споделя Нейчев.

Joan Neychev

Снимка: Valentin Iliev
Йоан започва училище в София и логично любимото му място се превръща Витоша като заместител на Балкана.

“Запалих се вече категорично по даунхила, когато с приятел се спускахме из Витошките пътеки – тогава бях на 13 години и започнах да усещам, че по-екстремните изживявания ми допадат. От тогава не съм спирал да карам байк с усмивка на лицето.“

Още на първото си състезание Йоан се качва на подиума и разбира, че това е неговият спорт. Много победи, много загуби, доста травми, но ето, че сега е сред тримата най-добри спускачи на България. (дисциплина спускане (downhill).

Joan Neychev

"В дисциплината спускане и в желанието си постоянно да се усъвършенствам, винаги отдавам специално внимание на големите скокове. Смятам, че там опита и класата си проличават и винаги съм чувствал този аспект от планинското каране за особено важен. Не можеш да направиш голям красив скок без години опит. Дълги скокове са въпрос на безупречен усет и контрол."
Joan Neychev

Снимка: Lyubomir Botusharov - mtb-bg.com
Вече 3 години Йоан се състезава с Ram Synergy като за байка си споделя: "Synergy e истинска downhill/freeride рамка. За разлика от старите модели, сегашната 27.5" е изключително дълга, това е най-важно за стабилността по-време на каране. Изобщо геометрията е перфектна. Харесва ми, че задницата работи прогресивно, което е подходящо по нашите терени."

Ram Synergy


Накрая едно бързо блиц интервю с Йоан:

 1. - Мотото, което те описва най-добре:
  - Никога не се отказвай.
 2. - Какво те мотивира да се състезаваш? 
  - Мотивира ме успехът.
 3. - Какво искаш да подобриш в представянето си най-много? 
  - Стилът на каране.
 4. - Кой е идолът ти в планинското колоездене?
  - Имам един вечен идол макар да се състезава в друга дисциплина – Brandon Semenuk.
 5. - Спортът изисква много жертви. Какво е най-трудното за теб при физическата подготовка?
  - Тренировките за издръжливост са голямо предизвикателство за всеки спортист.
 6. - Къде е любимото ти място за каране на байк? 
  - В Стара Планина – Сопот и Златица.
 7. - Какво е колелото за теб с няколко думи? 
  - Най-великото изобретение.
 8. - С кои състезания/постижения се гордееш най-много?
  - Влизането ми в топ 100 на Световния шампионат във Вал ди Соле, Италия.

  Joan Neychev

Всички новини
Споделете в:
© Developed by CommerceLab