Велоалея дава началото на "Зелена линия София"

Зелена линия София

Велосипедна алея в София може да даде началото на вече обсъждания проект "Зелена линия София", пише порталът за архитектура и строителство Citybuild.bg.

На 28 февруари на заседанието на Столичния общински съвет се разбра, че е в ход изработването на подробен устройствен план с цел изграждане на велосипедно трасе, свързващо Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" в „Слатина" с парк „Борисова градина" /велоалеята ще преминава по трасето на бившата ж.п. линия, стигаща до гара Пионер - част от трасето, предложено от авторите на „Зелена линия София"/.

Зелена линия

Идеята за трасето беше представена на форума „Съвременни архитектурни практики в България“.

Проектът "Зелена линия София", за който CityBuild.bg вече е писал, е идея за един отделен от трафика "парк" върху изоставено железопътно трасе, което свързва големите паркове на София, централни и периферни квартали и много главни спортни съоръжения, като стадиони, плувни басейни, спортни зали, игрища и др.

Зелена линия

Целта е трасето, дълго 32 км, да използва както съществуващите велосипедни алеи, така и 20 км стара железопътна линия. Идеята е "Зелена линия София" да бъде използвана както за екологично чист алтернативен вид транспорт, разходки, почивки и туризъм, така и за културни, спортни и образователни мероприятия.

Повече за проекта може да прочетете тук.

Още за инициативата "Зелена линия София" - https://www.greenlinesofia.com/ 

Всички новини
Споделете в: