Второ място за Ram - Bike Center при началото на DH сезона

Petrich DH 2018
На снимката: Стивиан Гатев, Росен Ковачев, Йоан Нейчев Снимката е направена от: Валентин Илиев

След като преди седмица бе дадено начало на Ендуро сезона в България, дойде ред и на също така атрактивните серии по спускане или по-известни като даунхил (DH) състезания.
От 11 до 13 май в Петрич се проведе първото за сезона такова от българските даунхил серии, което също така носи точки и за UCI Class 2.

За втора година там се провежда такъв тип състезание, което бе очаквано с оглед на успеха и широката популярност, която придоби първото издание.

Какво представлява трасето


Трасето вече бе добре познато на спускачите - дълго, бързо, стръмно, но и приятно, както го описват самите те. В състезанието взеха участие около 100 души, сред които и едни от фаворитите за крайната победа – Павел Стефанов, Валентин Тенев и Йоан Нейчев от отбора на Bike Center с велосипеди Ram Synergy 27.5.

Йоан Нейчев; Снимка: Valentin Iliev
На снимката: Йоан Нейчев от Ram-Bike Center Снимката е направена от: Валентин Илиев

Надпреварата се провежда в красивата местност Папреница на планина Беласица, близо до историческия връх Тумба, където се пресичат границите на България, Гърция и Македония. Стартът е разположен на 773 м надморска височина, дължината на трасето е 2756 м, а денивелацията е 528 м.

За улеснение на организаторите, финалът все пак се намира в град Петрич. С бясната скорост, с която летят спускачите маршрутът се изминава за около 4-4:30 минути като през цялото време пътеката се вие под горските клони на дърветата.

Горната част е по-полегата и скоростна, като през цялото време има препядствия като скали, дропове, скокове и виражи, докато долната част е по-стръмна, с повече естествени завои и неравности.

Йоан Нейчев
На снимката: Йоан Нейчев от Ram-Bike Center Снимката е направена от: Anton Kolarov Photo

Организаторите се бяха постарали много и този път бяха подготвили пътеките по най-добрия начин – трасето бе широко, чисто, подредено, всички виражи и скокове бяха добре оформени.

Подготовка и тренировка за състезанието


Петък и събота времето бе прекрасно. Обикновено това са дните за тренировка и обход на маршрута, така че всеки един участник да се запознае с това какво му предстои, когато се качи на байка и потегли шеметно надолу. Този момент от подготовката щеше да се окаже ключов, тъй като прогнозите за неделя бяха лоши.



На снимката: Йоан Нейчев от Ram-Bike Center Снимката е направена от: Anton Kolarov Photo

Очакваше се да вали следобед, но не се знаеше кога и колко дъжд ще се изсипе. Петък повечето рейсъри използваха за „track walk“, който е много важен за подбора на линии и подробно опознаване на трасето. Събота тренировките минаха по план.

„Използвахме хубавото време, за да пробваме различни линии в търсене на най-бързите траектории като в края на деня на по бира обсъдихме тренировчния ден и съвместно коментирахме как най-бързо се преминава през отделните секции.

Съботата като цяло е доста изтощителна и използвахме по-голямата част от запасите си от добавки на SIS и за щастие нямахме проблеми с умората“ коментират Вальо и Йоан от отбора на Ram – Bike Center.

Petrich DH 2018
На снимката: Валентин Тенев от Ram-Bike Center Снимката е направена от: Anton Kolarov Photo

Събота вечер обикновено минава в планиране и всеки мислено преминава по трасето десетки пъти в опит да запомни най-бързия път.

Как премина надпреварата


Неделният ден започна с кратка сутрешна тренировка, последвана от квалификацията. В нея топ 3 оформиха Стивиан Гатев, Томас Гибал и Йоан Нейчев от Ram – Bike Center. Другият състезател на Байк Център Вальо Тенев реши да заложи на друга тактика и да не бърза в квалификацията.

Valentin Tenev
На снимката: Валентин Тенев от Ram-Bike Center Снимката е направена от: Anton Kolarov Photo

Именно след като вече се знаеше стартовият ред – първите в квалификацията стартират последни в състезанието, времето започна да загатва, че предстои сериозен дъжд и състезателите ще трябва да се справят с доста кал и хлъзгава почва.

Йоан Нейчев На снимката: Йоан Нейчев от Ram-Bike Center Снимката е направена от: Валентин Илиев

Извозването на участниците към старта започна да става по бързата процедура, тъй като пътят нагоре бе по кален мек път и при по-сериозен дъжд става непроходимо. Тогава очакваното за месец май се случи – лятна буря с пороен дъжд и гръмотевици връхлетя планината и трасето бе сериозно наводнено. Единствено състезателите в началото имаха късмет с що-годе суха почва под гумите, но това не се отнасяше за стартиращите накрая фаворити.

Последни по трасето тръгват Нейчев, Гибал и Гатев.

“Преди финала атмосферата беше ужасна, валеше, не спираше и не знаехме какво е състоянието на трасето. Добре че, поне бях подготвен с гумите за тези условия Maxxis Shorty, които си казаха думата за пореден път. Отново се уверих, че това е идеалната гума за мокро, кал, както и за меко, рохкаво трасе,“ разказва за началото Нейчев.

Йоан Нейчев; Снимка: Anton Kolarov
На снимката: Йоан Нейчев от Ram-Bike Center Снимката е направена от: Anton Kolarov Photo

„Финалният ми рън беше вече в кошмарни условия, но все пак дадох газ колкото мога и, въпреки всичко, спускането се получи добре. Synergy-то се държа страхотно надолу. Завърших втори, след Росен, който се спусна по доста по-сухото трасе, тъй като стартира доста по-рано. На фона на развилите се обстоятелства съм много доволен от себе си,“ завършва усмихнато състезателя.

Победители


В крайното класиране победител става Росен Ковачев от отбора на Gravity с велосипед Ram Synergy 27.5, следван от Йоан Нейчев от Ram - Bike Center и Стивиан Гатев от Riders United.

На снимката от ляво надясно: Стивиан Гатев, Росен Ковачев, Йоан Нейчев Снимката е направена от Валентин Илиев

В категорията Masters+ Павел Стефанов от отбора на Bike Center успя да завоюва второто място при доста сериозна конкуренция и борейки се с тежките условия и лошото време. Допълнителен проблем, който може би му костваше победата, бе счупено ухо на дерайльора.

Pavel Stefanov - Bike Center
На снимката: Милан Димов и Павел Стефанов от Bike Center Снимката е направена от Валентин Илиев

Вальо Тенев допусна пък буквално спря в един от дънерите при по-равната част, което му костваше по-предно класиране, но в крайна сметка остана на 7-мата позиция, качвайки се на големия подиум.

Пълното крайно класиране може да намерите тук.
Petrich DH 2018

Снимката е направена от: Валентин Илиев

Следващият кръг от DH сериите е на 21-24 юни в Пампорово, където се очакват още повече състезатели и зрелищно каране.


Всички новини
Споделете в:
© Developed by CommerceLab