Поредна победа за Иван Колев и Specialized в Банско

Иван Колев

Третият кръг от Българските Ендуро Серий се проведе в Банско на 24-и и 25-и август. Организаторите бяха подготвили 4 състезателни етапа, а в мероприятието се включиха повече от 100 състезатели от България, Турция и Гърция.

За Иван Колев Банско е от любимите места за каране, тъй като времето почти винаги е хубаво и може да се кара почти целогодишно. Тази година организаторите се бяха постарали етапите да бъдат в отлично състояние, както и да направят интересни промени на някои от тях. Поради факта, че Иван беше на кръг от Световните Ендуро серии през м. юли, той пропусна състезанието в Петрич и затова в Банско се наложи да стартира с нетипичния за него номер 3. 

На първият етап трасето бе коварно и се пързаляше много, тъй като теренът бе сух и песъклив. На този етап Ванката успя да изпревари състезателите пред него и се класира на 1-во място. Втората отсечка беше любимата на състезателя на Specialized Bulgaria - тя е технична и трябва да се подържа висока средна скорост, което изисква сериозни умения и добра физическа подготовка. Газ, но винаги с едно на ум - и тук сухият терен бе доста коварен и най-малката грешка би довела до сериозно падане.

Въпреки перфектното водене на колелото, съдбата постави още едно препятствие пред българския шампион - спукана гума. За щастие повредата не бе фатална и Enduro-то успя да стигне до финала и то забележително отново с първо време!

Иван Колев

След финиша се наложи Иван да  се връща до старт-финалната зона, за да оправя гумата, в резултат на което се забави доста и имаше само 20 минути (нормалното трансферно време е около 40-50 минути), за да стигне от старт-финалната зона до старта на етап 3, което беше почти невъзможно. С много усилия и изтощение обаче той успя да стигне навреме, а за късмет началото бе отложено от организаторите с 10-тина минути по други причини.

На този етап имаше няколко грешки, може би от умората, която се бе насъбрала, но в крайна сметка състезателят на Specialized успя да завърши отново първи. Преди старта на четвъртия етап вече преднината на шампиона бе голяма, така че той можеше да си позволи да кара свободно и без напрежение. Това му спокойствие отново донесе първи резултат и закономерно крайната победа с доста голяма преднина пред останалите.

След миналогодишното второ място, сега Иван отново се възкачи на трона в Банско, като това бе негова 5-а победа през последните 6 години! Следващият кръг от Българските ендуро серии ще се проведе в Пампорово от 5 до 8 септември. Ще се видим по трасетата!

Всички новини
Споделете в: