6 дек
2023
Ergon: Колоездач и велосипед заедно като едно цяло

Ergon: Колоездач и велосипед заедно като едно цяло

Както името подсказва, ергономията е дълбоко заложена във философията на Ergon. Те силно вярват, че продуктите трябва да се адаптират към карачите, а не обратното, както често се случва в нашата индустрия.

Ergon имат ясна цел:

‘Искаме осезаемо да подобрим удоволствието от карането за всеки колоездач.’

 

Дали става въпрос за седалки, ръкохватки или раници, продуктите им са удобни и функционални във всеки аспект!

Добрата новина е, че тази иновативна фирма е вече и на местния пазар във веригата от магазини на Bike Center. 

Колоезденето е от малкото форми на транспорт, в които голяма част от тялото е в директен контакт с велосипеда. Дори минималните промени в контактните точки имат голям ефект върху комфорта и качеството ни на каране. Ето защо, Ergon оптимизират тези точки към спецификите на човешкото тяло.

Немските новатори се оповават на следните основни принципи на ергономията:

  • Опора - Дизайнът на продукта приема формата на вашето тяло и води до по-добро разпределение на напрежението. Елиминират се точки на натиск и свързаните с тях дискомфорти.

  • Комфорт - Физиологичната адаптация на продукта към спецификите на тялото го правят изключително удобен.

  • Оптимизация - Вашата позиция на ставите, обхватът на движение и цялостната стойка се оптимизират. 

  • Контрол - Използването на материали със специфични свойства за различните контактни точки към велосипеда подобряват контакта ви с него и по този начин позволяват усъвършенстван контрол.

Ето как философията на Ergon се проектира в техните продукти. 

Ергономия при седнала позиция 

Седалищната зона

 

При седнала позиция на колоездене по-голямата част от тежестта на тялото седи на малка площ. Седалищната зона е от най-чувствителните в тялото и при каране най-честите оплаквания са свързани с неудобство и болка именно там. 

За да намерят оптимално решение за всеки карач, освен по размери, Ergon разработват продукти, които отговарят на физиологичните разлики между мъжете и жените. Това е така, защото между двата пола има значителни разлики в размера, пропорциите, както и подвижността на таза, което създава различни зони на напрежение и дискомфорт.

Women Series: Благодарение на разположения напред релефен канал и широките крила на седлото (V-образна форма), натискът се пренася ефективно върху областта на седалищната кост.

 

Men Series: Релефната повърхност оптималното разпределя напрежението и намалява натиска върху перинеалната област и да прехвърлят натоварванията към седалищните кости. 

Освен специфике във физиологията на пола, Ergon се съобразяват и със нуждите на всеки един стил колоездене. Ето защо,  гамата от седалки на немския производител е всеобхватна и покрива всички видове каране включително градско, планинско, шосейно, както и електрическо колоездене. 

 

SM Серии

Есенцията на ергономията в планинските вело седалки: комфорт при седене, свобода на движение при спускане - без дискомфорт и болка.

 

Седалки ErgonВиж всички
%
ERGONСЕДАЛКА ERGON SM COMP MEN M/L STEALTHВиж детайли

169,00 лв.

 

136,00 лв.

%
ERGONСЕДАЛКА ERGON SM SPORT GEL WOMEN M/L STEALTHВиж детайли

159,00 лв.

 

128,00 лв.

 

-

Ергономия на захвата

Много велосипедисти, както любители, така и професионалисти, изпитват дискомфорт и изтръпване в ръцете по време на продължително каране. Ръката е много сложна и чувствителна част на тялото. Китката е тясно място, през което минават множество нерви, поради което е проблемна зона. 

Защо получавам болка в ръцете?

Ръцете поддържат голяма част от теглото на горната част на тялото върху кормилото. По този начин има постоянен и висок натиск върху малка площ, причинявайки дразнене на нервите. Допълнително, много колоездачи огъват китките си твърде много и като резултат изпитват прекомерно напрежение и болка. 

Какво мога да направя, за да преборя болката в ръцете?

Натискът на ръцете трябва да бъде разпределен в по-широка повърхност. Чрез по-голяма контактна площ на захвата силите се разпределят равномерно и щадят нервите.

 

 

 

 

Допълнително, гриповете на Ergon са разделени на различни функционални зони.

Различни текстури се ползват, за да оптимизират функцията на всяка зона.

Сцепление в зоната на пръстите.

Намалено съпротивление при палеца по време на превключване.

Сцепление, омекотяване и комфорт в зоната на дланта. 

Продуктови акценти: 

 

Грипове ErgonВиж всички
%
ERGONГРИПОВЕ ERGON GE1 EVO SLIM BLACKВиж детайли

59,00 лв.

 

48,00 лв.

%
ERGONГРИПОВЕ ERGON GA3-L BLACKВиж детайли

59,00 лв.

 

48,00 лв.

 

-
Освен ръкохватките, трябва да се обърне внимание и на позицията на сядане, тъй като неправилно регулираният велосипед също има отрицателни ефекти върху тялото. Правилното оразмеряване и прилягане на велосипеда към тялото е задача на нашите експерти в магазинната мрежа на Bike Center.

Философията за ергономия при седалките и гриповете на Ergon е пренесена и в техните раници и чанти. Ето два бляскави примера, които съчетават компактно и умно използване на пространството, както и безкрайни възможности за настройка и индивидуализиране спрямо спецификите на тялото ни. 

 

Раници ErgonВиж всички
%
ERGONРАНИЦА ERGON BA2 STEALTH/BLUEВиж детайли

219,00 лв.

 

176,00 лв.

%
ERGONЧАНТА ЗА КРЪСТ ERGON BA HIP PACKВиж детайли

149,00 лв.

 

120,00 лв.

 

-

 


 

Цялата гама от продукти на Ergon можете да откриете в физическите магазини на Bike Center, както и онлайн на: https://www.bikecenter.bg/ergon/