1 дек
2023
Как да опазим колелото си от кражба

Как да опазим колелото си от кражба

 

 

Всяка година социалните мрежи, а напоследък и сутрешните блокове на телевизиите, се наводняват от публикации за откраднати велосипеди, „нагли крадци“ и всички цъкаме с език как после колелата са неоткриваеми, а полицията и управляващите не могат да ни защитят. Е, да приемем, че реалността е такава – крадци има и ще има, а изглежда не може да разчитаме на други, освен на самите нас да защитим имуществото си.

Инвестирайте в нова качествена заключалка, отколкото в ново колело, което да замени откраднатото. Просто така излиза по-изгодно.

В тази статия ще ви разкажем за по-добри начини да защитите велосипеда си от набезите на крадците от това да пускате отчаяни постове във Фейсбук с надеждата някакси крадецът да бъде заловен.

Докато при автомобилите широко разпространени са каско застраховките, то при байковете това не е често срещана практика, така че ще се спрем на по-традиционните методи, а именно правилното заключване на колелото.

На първо място, защото е най-важното нещо, което трябва да запомните от тази статия – избирането на правилното заключващо устройство ще спре крадците.

 

 Катинари ABUS

Кое е правилното заключващо устройство?

Заключващи устройства

 

За съжаление в България хората си мислят, че тънко кабелче за 10-тина лева ще опази велосипед за хиляди. Цената не винаги е определяща, разбира се, но все пак тя е някакъв ориентир за качеството и винаги трябва да помислите дали може да се доверите на нещо толкова евтино, което трябва да опази любимия байк.

В случая директно ви предупреждаваме – тънките кабелчета за 10 лева не могат да спрат крадците по никакъв начин, а по-лошото е, че дори няма да ги забавят. Само ще се зарадват на новата си придобивка.

 

Класове и видове заключалки за колело

 

Заключалките се делят на различни класове, видове и се избират според това къде и как ще се използват. Сами се досещате, че тук няма да говорим кое е най-сигурното заключване, а за това кое предлага достатъчна надеждност за предвиденото приложение. Неудобно е да носим най-сигурния катинар, който тежи 3 кг, в чантата ни за работа и да пътуваме с него по 10 км. на ден.

Също така няма да заключим любимия ни Specialized  пред магазина дори и за 10 минути с най-евтиния катинар на пазара.

 

 

Класове заключалки

Класовете са висок, среден и нисък като за определянето им се използва световноизвестната скала на независимата организация Sold Secure като съответно нивото на сигурност е Gold Secure (висок), Silver Secure (среден) и Bronze Secure (нисък) като правим уточнението, че тук всички заключалки работят и всъщност ниския клас на Sold Secure все пак е достатъчно надежден за определени цели.

  • Gold класът дава най-високо ниво на защита 
  • Silver класът предлага висока сигурност спрямо цената
  • Bronze класът предлага защита и ще забави крадците

 

 

Холандската организация ART е другото голямо име при независимите тестове за сигурност като тя предлага скала от 1 до 5 (по-голямо число = по-голяма сигурност). Оценките се дават след задълбочени тестове с понякога дори налудничави методи – целта е да се покрие възможно най-широк диапазон от триковете на крадците. Някои от тестовете включват удари с чук, напън с лостове, замразяване, рязане с флекс, горелки и т.н.

 

Видове заключалки

 

Кабелни заключалки

Много от по-долу описаните кабелни заключалки използват заключващ механизъм, който е перманентно монтиран за едната част на кабела. Другият му край се пъха в механизма, който го заключва или автоматично, или с поставянето на ключ в цилиндъра, или с избирането на цифрова комбинация. Някои използват отделен катинар (който може да се загуби), държащ краищата на кабела в заключалката.

Обикновен кабел

Железните кабели са с различна дебелина с гумено или пластмасово покритие, за да не надерат рамката на колелото. Повечето и най-разпространени на пазара обикновени кабели могат да бъдат срязани лесно и бързо с клещи. Друга тяхна слабост е простият заключващ механизъм.
Внимание! Тези кабели е добре да се използват само за заключване на компоненти към рамката.

Такъв тип са:

Обикновени кабелни заключалки

 

Спираловиден кабел

Те използват пружинни кабели, които се затягат/разпъват за по-удобно съхранение. Поради използването на тънки вътрешни железни кабели те предлагат само ниско ниво на сигурност в сравнение с рядко използваните по-дебели обикновени кабели и бронираните видове.

Такъв тип са:

 

Спираловиндни кабелни заключалки

 

Брониран кабел

Така нареченият брониран кабел по своята същност е железен такъв с допълнителна външна армировка, която предотвратява срязването му. Този тип заключване е налице и с ниво Sold Secure Gold. Тъй като теглото на стандартен брониран кабел Sold Secure Gold може да тежи до 2,8 кг. и често се продават със стойка за рамка (или трябва да купите отделно).

 

 

Верига с катинар

 

Веригите варират значително в зависимост от теглото, дължината, размера на верижната връзка и метода на заключване. Всички тези фактори засягат сигурността.

По-дебелите вериги (8 мм +) от близко разположени връзки предлагат доста висока степен на сигурност, особено ако краищата на веригата са заключени с качествен близкостоящ катинар. Близкоразположените халки и катинар предотвратяват рязането, а самите вериги са устойчиви на лостове. Обикновено са покрити с защитна материя или пластмасова обвивка, за да се намали корозията и да се избегне повреждането на боята на колелото.

Веригите се предлагат с ниво на сигурност Secure Silver или Gold. За съжаление, по-добрите вериги са тежки и не могат лесно да се носят върху велосипеда. Следователно ще трябва да носите веригата в чанта или кошница.

Такъв тип са:

 

Верига с катинар 

 

D и U Locks тип „подкова“

Смятаните за най-сигурните заключващи устройства са така наречените „подкови“ заради формата си, която наподобява подкова или буквите D и U. В световен мащаб са препоръчвани от полицията в САЩ, Германия, Холандия и др.

По същество те са стоманени и често бронирани големи катинари. Някои модели при отключване освобождават само единия край на катинара, докато други и двата. Разликата идва от това, че вторите реално заключват на две места, които са независими една от друга. Този тип катинари се смятат за много надеждни и сигурни при правилното им поставяне – минимизирането на свободни пространства за използването на лост.

Репутацията на качествените „подкови“ често пъти директно отказва крадците. Повечето са с ниво на сигурност Gold или Silver Secure, а тези които са от по-нисък клас имат по-малка устойчивост при използване на лост. Препоръчва се използването на допълнителен кабел за лесносваляемите компоненти като капли, седалка и т.н.

Обикновено катинарите от този тип се заключват и оставят на мястото, където ще бъде поставено колелото - примерно за решетка в близост до работното място. Също така са подходящи за заключване на колелото в гараж или мазе за арматурни железа и т.н.

Такъв тип са: 

 

D и U катинари

 

Разгъваща се U заключалка

Разгъващата се „подкова“ се предлага със същото ниво на сигурност като традиционните подкови Gold Secure, но осигурява една идея по-голяма практичност при пренасяне. Разгъващите се елементи са закрепени с нитове, а заключващия механизъм обикновено е от най-висок клас.

Такъв тип са: 

U заключалки

 

Ключалки тип белезници

Принципът на този вид заключване е същият като на затворническите белезници, само че тези са предвидени за заключване на велосипед, но реално могат да се използват и за други вещи. Едната им част захваща рамката, а другата се закача за фиксиран предмет.

Заключващият механизъм затяга автоматично, а отключването става с ключ – реално това предотвратява използването на лостове. Защитното ниво достига Silver Secure.

Аларма с проследяващо устройство

Казано най-просто, става дума за устройство с GPS сензор и GSM модем, което позволява да проследите и намерите велосипеда си, ако бъде откраднат. И не само това! Чрез мобилното приложение можете виртуално да „заключите“ байка си, което поставя Findy в специален активен режим, при който ще получавате известие на телефона си за всяко преместване на велосипеда в пространството.

Т.е. такъв режим действа почти като аларма и позволява да реагирате възможно най-бързо при опит или при вече осъществено посегателство върху вашия любим двуколесен приятел. През времето, в което ползвате велосипеда си и няма нужда той да бъде следен, можете да го „отключите“, което пести енергията на батерията. Ако пък се случи най-лошото, дори да е било преди час, ден или седмица, с Findy имате шанс да откриете собствеността си, като активирате режим „Търсене“.

Такъв тип са: 

Findy Bike

 


Как да преценим от какво се нуждаем?

 

Въпросът е не дали имаме нужда от качествена заключалка, а от каква точно. За да разберем от какво имаме нужда трябва да преценим какъв е рискът от кражба:

Показател

Голям риск

Среден риск

Малък риск

Къде използвате колелото си най-често?

В голям град

В малък град или село

В много малко населено място

Колко скъп и набиващ се на очи е велосипедът?

Известна марка за сравнително висока сума

Местна марка за не много висока сума

Старо колело с малка стойност на вторичния пазар

За колко време оставяте колелото си без наблюдение?

Повече от 2 часа

За до 2 часа

За до 30 минути

Нивото на сигурност на заключалката трябва да бъде:

 Sold Secure Gold

 Sold Secure Silver

 Sold Secure Bronze

Горната таблица е чисто ориентировъчна. Дори и евтини, стари и ръждясали колела се крадат често, независимо, че после ги продават за смешни суми. Нашият съвет е да вземете адекватни мерки преди да съжалявате горчиво за байка си.

Заповядайте в магазините Bike Center за допълнителна консултация коя заключалка е най-подходяща за вашето колело и начин на живот.