5 дек
2023
Как да изберем подходяща каска за колоездене?

Как да изберем подходяща каска за колоездене?

Ако едно време беше смешно и странно да носим каска, докато караме колело, то вече това е прието за нормално и каската се превърна дори в желан аксесоар на колоездачната униформа. 

Същото се случи и с предпазните колани в автомобилите, нали? Да, и коланите, и каските спасяват животи. Ето затова ще обърнем повече внимание на това как да изберем подходяща каска за колоездене - хем да ни е удобна, хем и да ни пази от травми.

Велокаската вече не е само защитен аксесоар за колоездене - през последните години тя бе радикално преработена, използвайки материали от ново поколение, усъвършенствана аеродинамика и смарт технологии.

В пълен контраст с "тенджерите на главата" от едно време, сега каските са стилни и най-важното доста по-ефективни.


Как да изберем правилната велосипедна каска

 

Разнообразието от стилове, размери, цели и функции може да бъде объркващо за потребителите. Затова създадохме пълно ръководство, което да ви помогне да направите информиран избор.

Първо, ще трябва да намерите размера си, което може да стане с помощта на диаграмите по-долу. Също така ще обясним различните функции и елементи на безопасност на съвременните велосипедни каски.

И накрая, ние избрахме някои каски, които са най-подходящи за стила на колоездене, който практикувате. След това, всичко, което трябва да направите, е да определите бюджета си и да купите най-подходящата.


Как да определите правилния размер на каската

Намирането на подходящия размер каска за вас е лесно и може да се извърши самостоятелно за по-малко от минута. Просто използвайте метърче, като започнете от около 2,5 см над веждите на челото.

Сега измерете пълната обиколка на главата си, като поддържате нивото на лентата и над ушите - използвайте огледало, за да проверите дали линията ви е правилна.Това е най-широката част на главата и измерването, на което се основават размерите на каската.

Уверете се, че лентата е близо до вас и повторете измерването няколко пъти, за да сте сигурни, че резултатът е точен. Намирането на идеално подходяща каска е важно за ефективността й по време на удар и за общия комфорт.

След като направите измерването, използвайте таблиците по-долу, за да установите размера, който трябва да поръчате.

Тези измервания са грубо ръководство, така че ако имате съмнение не се притеснявайте да се консултирате с представител на Bike Center.

Обиколка на главата

Размер
47 - 51cm XS
51 - 55cm S
55 - 59cm M
59 - 63cm L
61 - 65cm XL

Избирането на правилния размер е от фундаментално значение. Не само, че ще Ви бъде по-удобно, а по-важното, че правилният размер определя правилната защита при падане. Например ако каската е по-голяма от необходимото, то при удар тя може да се измести и съответно да не пази частите, за които е предвидена. Ако пък е малка ще Ви бъде неудобна и има голяма вероятност да спрете да я носите.

Правилният размер каска трябва да приляга стегнато върху главата Ви, но да не Ви притиска прекалено много. С използването на пристягащите механизми може да постигнете идеален комфорт.

Каската не бива да се мести много лесно и не трябва да седи килната на някоя страна - било то напред, назад, наляво, надясно. Тя трябва да седи изправена като предният край е на отстояние около 2-3 см от веждите. 


Анатомия на колоездачната каска

Съвременните модели имат много елементи, форми и функции специално за всяка дисциплина. Основните характеристики, които трябва да се вземат предвид, включват:

 

  • Вентилация - дизайн, брой и обем отвори
  • Система за пристягане - стил на пристягане на задната страна на каската, за да я поддържа на място
  • Каишка за брадичка - поддържа каската във фиксирано положение
  • Подплънка - количеството подплатен материал във вътрешната облицовка на каската
  • Подвижната подложка ви позволява да миете вътрешния материал, което може да бъде важно за хигиенната, тъй като обилно се потим в областта на главата
  • Тегло - особено важно за състезателните каски
  • Рефлективност - за да сте по-лесно видими през нощта
  • Защита при удар - съществуват няколко технически решения, включително и MIPS. Те са обяснени по-подробно по-долу
  • Козирка - някои каски, особено тези за MTB, се предлагат с подвижни върхове или козирки. Козирката на велосипедна каска служи за две цели - предпазва очите от слънцето и спира дъжда
  • Мрежа против насекоми в предната част на каската 
  • EPS слой - по-голямата част от шлема, който се руши и деформира, за да поеме шока от удара. Този слой обикновено се прави от разширяващ се полистирол или дори въглеродни влакна
  • Външен слой - външната твърда обвивка, която защитава EPS 
  • Съвместим монтаж с аксесоари - някои каски са проектирани да ви позволят да монтирате, екшън камера или светлина

Избор на каска спрямо типа колоездене

В света на колоезденето са се наложили някои тенденции, продиктувани от стила, който практикувате. При каските това не е изключение, като имаме 3 основни типа каски:

  • градски тип - предлагат базова защита като са предвидени да са удобни и функционални, все пак най-вероятно не искате да ходите на работа с full face каска, а търсите нещо по-практично.
  • шосеен тип - отличават се с лекота, аеродинамичност и добро проветрение.
  • планински тип - тук е наблегнато на защитата като тези каски са замислени с основна цел да ви пазят при удар и съответно може да бъдат жертвани теглото, визията и функционалността. 

Разбира се всички тези основните типове се разделят на няколко вида в зависимост от специфичната употреба. Вие сами трябва да прецените дали протекция в задната част на главата е важна за Вас или ще изберете по-добро проветрение и удобство на каска, която не пази тази част на черепа Ви. Например планинските каски задължително имат протекция отзад, докато повечето градски нямат.


Избор на протекция

Защитната част на каската се състои от външна черупка и вътрешна облицовка, които са интегрирани заедно:

Пластмасовата обвивка на каската осигурява известна устойчивост на пробиване и позволява на шлема да се плъзга при удар (за да предпази главата и шията ви).
Обшивката на каската е изработена от експандиран пенополистирол (по същество висококачествен стиропор); тя предпазва главата ви, като разсейва ударовите сили.

Вече знаем, че ротационните сили също могат да причинят мозъчно нараняване, дори ако увреждането е по-малко очевидно. В резултат на това производителите на каски са разработили широк спектър от технологии - всички брандирани с различни имена - за да сведат до минимум ротационните сили по време на злополука. Ако често карате по опасни места или просто искате по-голямо спокойствие е добре да помислите за допълнителната защита, която предлага системата MIPS.

  • MIPS: Multi-directional Impact Protection System (Многопосочна технология за защита от удар), открита в редица марки, представлява слой с ниско триене, който пренасочва ротационните ефекти, като позволява на абсорбиращата удара облицовка от пяна леко да се върти по време на удар.
  • ANGI: това е най-новата технология в света на каските, внедрена от гиганта Specialized. Тази система се свързва с телефоните на ваши приятели посредством приложение като в случай на беда с вас (падане и т.н.) ANGI изпраща съобщение до тях, за да Ви помогнат. ANGI е отделно устройство и се закупува отделно от каската.