1 дек
2023
Съвети как да изберем детски велосипед

Съвети как да изберем детски велосипед

Помните ли момента, когато родителите Ви подариха първото колело? Може би сте били прекалено малко дете или е било доста отдавна, че имате съвсем мътни спомени? Един от начините да видите пред очите си същата реакция, която Вие сте имали при вида на велосипеда, е да подарите нов такъв на своето дете.

Ако четете тази статия, то знаете, че колелото е свобода, щастие и приключение. Сега нека умножим силата на тези думи по 100, защото в детските представи колелото е онази вълшебна приказка, която сънува всяка лятна нощ.

 

*снимка*

Като оставим настрана забавлението, карането на велосипед развива двигателната система на детето, чувството му за ориентация и превърналото се в много важно през последните години – желанието да излезе навън сред природата и да се отдели за момент от телевизора, таблета, телефона и другите дигитални игри, с които се занимава по цял ден.

Наближава 1-ви юни и сте решени да зарадвате детето си с нов велосипед? Нека Ви помогнем да направите правилния избор като Ви разкажем какво задължително трябва да съобразите при покупката на детско колело и за какво е желателно да помислите, имайки предвид индивидуалните особености на хлапето.

 

*снимка*

 

 

Какво ще рече детски велосипед?

Да започнем първо с дефиницията „детски велосипед“, защото тя е прекалено широка – има детски колела за 2-годишни и за 12-годишни. Сами се досещате, че и двете се водят за деца, но разликата е от небето до земята. Ако досега сте избирали колелото само по цвят, то нека ви кажем, че в света на колелата нещата са като в математиката – винаги може да се вкара още едно неизвестно.

 

Размер на колелото

 

За да помогнат с решаването на задачата, производителите разделят колелата на различни размери (на гуми, на рамка и т.н.) като при детските колела разделението е основно при размера на гумите, а за още по-лесно за всеки размер е дадена средностатистическата възраст, за която е подходящ. Най-лесно бихте се ориентирали от таблицата:

 

*таблица*

 

Деца над 12 г. и височина над 145 см вече могат да карат велосипед за възрастни 26" или 27,5" в най-малките размери на рамките.

Както знаем обаче, всеки човек е уникален, следователно най-добрият начин е конкретният модел колело да се пробва на място. В магазини Bike Center тази услуга е напълно безплатна, а всички велосипеди могат да бъдат закупени на изплащане.

Непременно трябва да Ви предупредим да не правите широкоразпространената грешка от миналото – да купувате по-голям велосипед на детето си, защото щяло „да го израсте“. Да, детето ще порасне, но годините каране на грешен по размер велосипед няма да се върнат, а те може да имат пагубно влияние върху хлапето.

*снимка*

 

Освен, че то може да намрази карането на колело, да падне лошо, в следствие на неправилна стойка и „лежане“ върху рамката, за да стига кормилото и педалите, могат да настъпят болки в ставите и най-лошият сценарий - физиологични изкривявания на части от тялото. Едва ли това е целта на един подарък. Затова не пестете пари, впоследствие може да продадете колелото или да го замените за друго с доплащане в Bike Center.

 

Тегло и геометрия

 

Винаги търсете максимално ниско тегло като се ръководите от следното нещо – препоръчително е то да не надвишава 25-30% от теглото на детето. Материалите, от които се правят повечето детски колела са стомана и алуминий като вторият метал е по-лек и по-желателен. Придържайте се към традиционната геометрия на рамката и избягвайте причудливите форми.

*снимка*

 

Детски велосипеди без педали

Още наречените велосипеди за баланс са подходящи за деца от 2 до 4 години и ръст до 100 см. като помагат на детето да пази равновесие и да развие вестибуларния си апарат преди да се качи на байк с педали. При този тип колела е важно да се съблюдава кога е време да се премине към класически велосипед с педали.

*снимка*

 

Скорости и спирачки

Повечето хора преценяват колко е хубаво едно колело по това колко „скорости“ или предавки има. Това е и правилно, и грешно. Важно е скоростите да са качествена марка и настроени правилно. Това може да ви гарантира само специализиран веломагазин – избягвайте колела на килограм в супермаркетите, защото са сглобени некачествено от „случайни“ хора, на които работата им не е да настройват колела.

*снимка*

Спирачките трябва да спират, но по-важното е да спират, когато е нужно, а не през цялото време на движение, защото това хаби усилия и износва компонентите. 90% от детските колела са с V-Brake спирачки и 10% с дискови, които са по-хубави и по-висок клас, но добре настроени V-Brake спирачки също са напълно достатъчни за нормално спиране.

 

 

Велосипеди с помощни стабилизиращи колела

Помощните колела до един момент помагат, а след това пречат. Образно казано те са като проходилката – в един момент трябва да се премахнат, за да може детето да кара самостоятелно.

 

*снимка*

Един съвет – не правете „мечешка“ услуга на детето си като му монтирате помощни колела до юношеска възраст! На 5-6 години децата обикновено вече са напълно способни да карат без помощни колела 16-цолов велосипед и всичко е въпрос на няколко дни свикване.

 

Задължително вземете и каска

Добре, помислили сте за помощни колела и за наколенки. Задължително преди това обаче купете каска! Ожулванията по колената и лактите минават бързо, но евентуални травми по главата може да бъдат доста по-опасни. Така ще развиете у детето и правилна култура на колоездене - задължително с каска, което ще му бъде полезно цял живот.

 

Разгледайте богатия избор от каски в Bike Center като имате предвид, че тя трябва да е точен размер - нито по-голяма, нито по-малка.

*снимка на детска каска*

 

 

Какво да не купувате в никакъв случай

  1. Не купувайте колела, които тежат прекалено много.
  2. Не купувайте от супермаркети велосипеди, които не са настроени правилно и щракат при всяко докосване.
  3. Не купувайте неподходящ размер колело за детето си. В никакъв случай не взимайте по-голям от препоръчителния с идеята, че "ще го израсте"

Разгледайте предложения от Bike Center :

 

 

Очакваме ви в някой от нашите магазини - сервизи в страната:

*снимка*

*изброени магазини*