Научавай първи за ново зареждане и промоции! test

Иван Колев с ново участие в Световните Ендуро Серии

Иван Колев

Шампионът на България в Ендуро сериите - Иван Колев от отбора на Specialized-Bike Center, отново взе участие в кръг от Световните Ендуро Серии.

От няколко години Ванката успява да се измъкне от динамиката на работното място, за да премери сили с най-добрите в световен мащаб във все по-популярната Ендуро дисциплина. Българският шампион от години е недостижим на родната сцена и логично търси предизвикателство извън граница като тази година взе първо място в съседна Гърция. 

Състезателят на Specialized-Bike Center взе участие в четвъртия кръг на Световните Ендуро Серии (Enduro World Series), който се проведе в Италия и по-точно в курортното градче Val Di Fassa, Canazei от 27 до 30 юни. Тази дестинация е включена за първи път в кръг от Световните Ендуро серии, но това не е случайност.

Иван Колев

Местността предразполага към много каране по различен тип терен, както и висока надморска височина (над 2400м). Състезанието се прведе в 5 състезателни етапа, като третият етап бе специално подготвен от организаторите за това състезание.

За Иван това състезение бе основен фокус, тъй като говорим за световната сцена, къде участват най-добрите в спорта като Сам Хил, Джаред Грийвс, Грег Калахан, Жером Клеменц, Ричи Рюд и др. в отбори с огромни бюджети. По регламент етапите могат да се карат само по веднъж по време на тренировките и затова е много важно да се направи предварителен обход пеша.

Иван Колев

Всички етапи бяха обходени от Иван в двете посоки, т.е. нагоре и надолу, като първия ден ходенето е било около 16 км. с повече 1000м денивилация! При тези цифри можем да си представим колко уморителна е цялата седмица, свързана с подготовка и самото състезание.

За щастие родният ни състезател е подкрепян освен от своите спонсори и Specialized - Bike Center, така и от най-верните си фенове - неговата съпруга и малката им дъщеричка. На място голяма подкрепа в сервизацията на колелото оказаха и екипите на SRAM, Specialized и Alpinestars. Нека чуем разказ от първо лице за случилото се в Италия и как преминаха състезателните дни.

Иван Колев

Състезанието


На тези събития се събират повече от 500 участници от цял свят. Първият етап е изключително разнообразен и сравнително дълъг (около 10 мин.). В етапа има много виражи, остри серпентини, изкачвания, както и корени.  На този етап нашето момче прави някои грешки и има лек сблъсък с дърво, но това е неизбежно, тъй като след преминаването на 400 човека по трасето преди него, пътеката изглежда по много, много различен начин. На този етап Иван завърши на 124 място.

Вторият етап е най-късият от всички - около 1,3 км., но изключително техничен. Като цяло на него Колев не допуска сериозни грешки, но изпускането на няколко линии по пътеките костват ценно време. Специфичното на този участък е, че целият е в брейкинг бъмпс и изровени завои. В края на участъка Иван е на 110-то място.

Иван Колев

"Третият етап е един от най-непредсказуемите, тъй като нямаш представа какво да очакваш, когато дойде старта - целият етап е с рохкава пръст, след преминаването на около 1000 (тренировъчни + състезателен ден) състезателя," споделя Колев.

Има места по трасето с по над една педя дълбоки упеи с рохкава пръст или пепел. На този етап Иван е далеч от чисто каране, но въпреки това минава без падания, което е важното. След него се намира на 122 място.

Четвъртата част е основно въртене и не чак толкова технични участъци, а повече избиране на линии. На този етап Иван завършва на 101-во място.

Петият етап е най-дългият и най-трудният(Qween stage), който дава допълнителни точки на състезателя, който го спечели. "Това е един от най-трудните етапи, които съм карал, тъй като беше около 6,5 км. с 1000м отрицателна денивилация. Етапа включваше абсолютно всичко, за което можете да се сетите, като изключим големи скокове. Този участък беше тест за всички състезатели, тъй като той бе последен за състезанието, а до този момент общото състезателно време бе около 30 мин.," разказва родният ни шампион.

Етапа завършва в градски условия, буквално на центъра преди старт/финалната зона. Също така по етапа са изградени допълнителни рампи и препядствия. На него, състезателя на Specialized-Bike Center успя да се класира на 128 място, тъй като имаше няколко падания. Това означава 118-то място в генералното класиране.

Иван Колев

Иван сподели, че отново е останал доволен от избора си на Ендуро колело 29-ка като неговия Specialized Enduro се оказа чест избор сред нефирмените отбори.

"Specialized Enduro 29er определено пасваше на трасето и със сигурност тенденцията към преминаване на колела с по-големи гуми има смисъл - скоростта в състезателно темпо е по-голяма, адреналинът също.

Иван Колев

Разбира се и способностите са важни, тъй като колелото изисква повече технически качества за управление при такава скорост по толкова трудни трасета.  Радвам се, че и този път с моя Спешъл се представихме на ниво и успях да обменя опит с някои от другите фирмени състезатели на Specialized, споделяйки ми някои тънкости относно настройката на колелото."

"Като цяло тренировките и състезанието протекоха отлично с много настроение и прекрасни моменти. Да се докоснеш до най-високото ниво винаги е страхотно преживяване и да премериш сили с легендите на спорта е вълнуващо усещане. Също така мога да кажа, че това бе едно от най-красивите места, на които съм карал," завърши Иван Колев. 

Иван Колев

Специални благодарности на Bike Center, Specialized Bulgaria, Alpinestars, Sponser Bulgaria, Eurodesignsystems, Gelato & Latte и на всички хора, които подкрепиха Ванката отново да излезе на Световната сцена.

Следващото състезание, на което ще видим шампиона в действие ще бъде трети кръг от Българските Ендуро Серии, който ще се проведе в Пампорово. Ще се видим по трасетата!

Всички новини