Как да опазим колелото си от кражба

Как да опазим колелото си от кражба

Всяка година социалните мрежи, а напоследък и сутрешните блокове на телевизиите, се наводняват от публикации за откраднати велосипеди, „нагли крадци“ и всички цъкаме с език как после колелата са неоткриваеми, а полицията и управляващите не могат да ни защитят. Е, да приемем, че реалността е такава – крадци има и ще има, а изглежда не може да разчитаме на други, освен на самите нас да защитим имуществото си.

Инвестирайте в нова качествена заключалка, отколкото в ново колело, което да замени откраднатото. Просто така излиза по-изгодно.

В тази статия ще ви разкажем за по-добри начини да защитите велосипеда си от набезите на крадците от това да пускате отчаяни постове във Фейсбук с надеждата някакси крадецът да бъде заловен.

Докато при автомобилите широко разпространени са каско застраховките, то при байковете това не е често срещана практика, така че ще се спрем на по-традиционните методи, а именно правилното заключване на колелото.

На първо място, защото е най-важното нещо, което трябва да запомните от тази статия – избирането на правилното заключващо устройство ще спре крадците.

ABUS

Кое е правилното заключващо устройство?


За съжаление в България хората си мислят, че тънко кабелче за 10-тина лева ще опази велосипед за хиляди. Цената не винаги е определяща, разбира се, но все пак тя е някакъв ориентир за качеството и винаги трябва да помислите дали може да се доверите на нещо толкова евтино, което трябва да опази любимия байк.

В случая директно ви предупреждаваме – тънките кабелчета за 10 лева не могат да спрат крадците по никакъв начин, а по-лошото е, че дори няма да ги забавят. Само ще се зарадват на новата си придобивка.

Класове и видове заключалки за колело


Заключалките се делят на различни класове, видове и се избират според това къде и как ще се използват. Сами се досещате, че тук няма да говорим кое е най-сигурното заключване, а за това кое предлага достатъчна надеждност за предвиденото приложение. Неудобно е да носим най-сигурния катинар, който тежи 3 кг, в чантата ни за работа и да пътуваме с него по 10 км. на ден.

Също така няма да заключим любимия ни Specialized  пред магазина дори и за 10 минути с най-евтиния катинар на пазара.

Класове заключалки


Класовете са висок, среден и нисък като за определянето им се използва световноизвестната скала на независимата организация Sold Secure като съответно нивото на сигурност е Gold Secure (висок), Silver Secure (среден) и Bronze Secure (нисък) като правим уточнението, че тук всички заключалки работят и всъщност ниския клас на Sold Secure все пак е достатъчно надежден за определени цели.

  • Gold класът дава най-високо ниво на защита 
  • Silver класът предлага висока сигурност спрямо цената
  • Bronze класът предлага защита и ще забави крадците

 Sold Secure

Холандската организация ART е другото голямо име при независимите тестове за сигурност като тя предлага скала от 1 до 5 (по-голямо число = по-голяма сигурност). Оценките се дават след задълбочени тестове с понякога дори налудничави методи – целта е да се покрие възможно най-широк диапазон от триковете на крадците. Някои от тестовете включват удари с чук, напън с лостове, замразяване, рязане с флекс, горелки и т.н.

ART

Видове заключалки


Locks

Кабелни заключалки

Много от по-долу описаните кабелни заключалки използват заключващ механизъм, който е перманентно монтиран за едната част на кабела. Другият му край се пъха в механизма, който го заключва или автоматично, или с поставянето на ключ в цилиндъра, или с избирането на цифрова комбинация. Някои използват отделен катинар (който може да се загуби), държащ краищата на кабела в заключалката.

Обикновен кабел

Железните кабели са с различна дебелина с гумено или пластмасово покритие, за да не надерат рамката на колелото. Повечето и най-разпространени на пазара обикновени кабели могат да бъдат срязани лесно и бързо с клещи. Друга тяхна слабост е простият заключващ механизъм.
Внимание! Тези кабели е добре да се използват само за заключване на компоненти към рамката.

Такъв тип са:

Промо
ABUS КАТИНАР ABUS 1900X55 BLACK

Редовна цена 9,00 лв.

Промо цена 7,00 лв.

Промо
RFR КАТИНАР CUBE RFR HPS DOG BLACK

Редовна цена 19,00 лв.

Промо цена 15,00 лв.


-

Спираловиден кабел

Те използват пружинни кабели, които се затягат/разпъват за по-удобно съхранение. Поради използването на тънки вътрешни железни кабели те предлагат само ниско ниво на сигурност в сравнение с рядко използваните по-дебели обикновени кабели и бронираните видове.

Такъв тип са:

Промо
ABUS КАТИНАР ABUS 4508X150 STAR K BLACK

Редовна цена 29,00 лв.

Промо цена 23,00 лв.

Промо
CUBE КАТИНАР CUBE 12X1800 RFR SPIRAL CABLE LOCK

Редовна цена 39,00 лв.

Промо цена 31,00 лв.


-

Брониран кабел

Така нареченият брониран кабел по своята същност е железен такъв с допълнителна външна армировка, която предотвратява срязването му. Този тип заключване е налице и с ниво Sold Secure Gold. Тъй като теглото на стандартен брониран кабел Sold Secure Gold може да тежи до 2,8 кг. и често се продават със стойка за рамка (или трябва да купите отделно).

Такъв тип са:

Бронирани кабелни заключалки Виж всички
Промо
ABUS КАТИНАР ABUS 8950X180 PHANTOM

Редовна цена 89,00 лв.

Промо цена 71,00 лв.


-
Верига с катинар

Веригите варират значително в зависимост от теглото, дължината, размера на верижната връзка и метода на заключване. Всички тези фактори засягат сигурността.

По-дебелите вериги (8 мм +) от близко разположени връзки предлагат доста висока степен на сигурност, особено ако краищата на веригата са заключени с качествен близкостоящ катинар. Близкоразположените халки и катинар предотвратяват рязането, а самите вериги са устойчиви на лостове. Обикновено са покрити с защитна материя или пластмасова обвивка, за да се намали корозията и да се избегне повреждането на боята на колелото.

Веригите се предлагат с ниво на сигурност Secure Silver или Gold. За съжаление, по-добрите вериги са тежки и не могат лесно да се носят върху велосипеда. Следователно ще трябва да носите веригата в чанта или кошница.

Такъв тип са:

Промо
ABUS КАТИНАР ABUS 70X45 6 KS85 CHAIN BLACK

Редовна цена 49,00 лв.

Промо цена 37,00 лв.

Промо
ABUS КАТИНАР ABUS 7210X85 IVERA CHAIN BLACK BLUE

Редовна цена 89,00 лв.

Промо цена 71,00 лв.


-
Промо
CUBE КАТИНАР CUBE 5X1000 RFR CHAIN LOCK

Препоръчителна цена 69,00 лв.

Промо цена 44,00 лв.

Промо
CUBE КАТИНАР CUBE 10X1000 CHAIN LOCK PRO

Препоръчителна цена 98,00 лв.

Промо цена 67,00 лв.


-

D и U Locks тип „подкова“

ABus

Смятаните за най-сигурните заключващи устройства са така наречените „подкови“ заради формата си, която наподобява подкова или буквите D и U. В световен мащаб са препоръчвани от полицията в САЩ, Германия, Холандия и др.

По същество те са стоманени и често бронирани големи катинари. Някои модели при отключване освобождават само единия край на катинара, докато други и двата. Разликата идва от това, че вторите реално заключват на две места, които са независими една от друга. Този тип катинари се смятат за много надеждни и сигурни при правилното им поставяне – минимизирането на свободни пространства за използването на лост.

Репутацията на качествените „подкови“ често пъти директно отказва крадците. Повечето са с ниво на сигурност Gold или Silver Secure, а тези които са от по-нисък клас имат по-малка устойчивост при използване на лост. Препоръчва се използването на допълнителен кабел за лесносваляемите компоненти като капли, седалка и т.н.

Обикновено катинарите от този тип се заключват и оставят на мястото, където ще бъде поставено колелото - примерно за решетка в близост до работното място. Също така са подходящи за заключване на колелото в гараж или мазе за арматурни железа и т.н.

Такъв тип са: 

Промо
ABUS КАТИНАР ABUS 32X150 HB230 FACILO

Редовна цена 89,00 лв.

Промо цена 71,00 лв.

Промо
ABUS КАТИНАР ABUS GRANIT 460

Редовна цена 99,00 лв.

Промо цена 79,00 лв.


-

Разгъваща се U заключалка

Разгъващата се „подкова“ се предлага със същото ниво на сигурност като традиционните подкови Gold Secure, но осигурява една идея по-голяма практичност при пренасяне. Разгъващите се елементи са закрепени с нитове, а заключващия механизъм обикновено е от най-висок клас.

Такъв тип са: 

Промо
ABUS КАТИНАР ABUS 5700X80 UGRIP BORDO

Редовна цена 99,00 лв.

Промо цена 79,00 лв.

Промо
RFR КАТИНАР CUBE RFR FOLDING PRO 7X700

Препоръчителна цена 103,00 лв.

Промо цена 63,00 лв.


-

Ключалки тип белезници

Принципът на този вид заключване е същият като на затворническите белезници, само че тези са предвидени за заключване на велосипед, но реално могат да се използват и за други вещи. Едната им част захваща рамката, а другата се закача за фиксиран предмет.

Заключващият механизъм затяга автоматично, а отключването става с ключ – реално това предотвратява използването на лостове. Защитното ниво достига Silver Secure.

Аларма с проследяващо устройство

Казано най-просто, става дума за устройство с GPS сензор и GSM модем, което позволява да проследите и намерите велосипеда си, ако бъде откраднат. И не само това! Чрез мобилното приложение можете виртуално да „заключите“ байка си, което поставя Findy в специален активен режим, при който ще получавате известие на телефона си за всяко преместване на велосипеда в пространството.

Т.е. такъв режим действа почти като аларма и позволява да реагирате възможно най-бързо при опит или при вече осъществено посегателство върху вашия любим двуколесен приятел. През времето, в което ползвате велосипеда си и няма нужда той да бъде следен, можете да го „отключите“, което пести енергията на батерията. Ако пък се случи най-лошото, дори да е било преди час, ден или седмица, с Findy имате шанс да откриете собствеността си, като активирате режим „Търсене“.

Такъв тип са: 

Промо
FINDY GPS УСТРОЙСТВО FINDY BIKE

Редовна цена 197,00 лв.

Промо цена 177,00 лв.

Промо
FINDY GPS УСТРОЙСТВО FINDY E-BIKE

Редовна цена 168,00 лв.

Промо цена 151,00 лв.


Заключалка за колело


Как да преценим от какво се нуждаем?


Заключалка за колело

Въпросът е не дали имаме нужда от качествена заключалка, а от каква точно. За да разберем от какво имаме нужда трябва да преценим какъв е рискът от кражба:

Показател

Голям риск

Среден риск

Малък риск

Къде използвате колелото си най-често?

В голям град

В малък град или село

В много малко населено място

Колко скъп и набиващ се на очи е велосипедът?

Известна марка за сравнително висока сума

Местна марка за не много висока сума

Старо колело с малка стойност на вторичния пазар

За колко време оставяте колелото си без наблюдение?

Повече от 2 часа

За до 2 часа

За до 30 минути

Нивото на сигурност на заключалката трябва да бъде:

 Sold Secure Gold

 Sold Secure Silver

 Sold Secure Bronze

Горната таблица е чисто ориентировъчна. Дори и евтини, стари и ръждясали колела се крадат често, независимо, че после ги продават за смешни суми. Нашият съвет е да вземете адекватни мерки преди да съжалявате горчиво за байка си.

Заповядайте в магазините Bike Center за допълнителна консултация коя заключалка е най-подходяща за вашето колело и начин на живот.


Всички новини
Споделете в: