5 дек
2023
Как да почистим байка след каране

Как да почистим байка след каране

Най-вече при планинското колоездене, но при мокро време и при шосейното, велосипедите често пъти стават доста кални и мръсни. Разбира се има доста причини, поради които трябва да ги измием, но това най-вече са:

  1. Вредно е за самия велосипед и движещите се части - не искаме при следващото ни каране колелото да е блокирало или скърцащо отвсякъде.
  2. Понякога не може да си позволим да разкарваме велосипеда толкова мръсен - дали ще го превозим в колата, ще го сложим в гараж или пък у дома, не е приятно да нацапаме всичко по пътя си. 

За щастие въпреки неудобната форма на велосипеда за измиване, съвременната химия и продукти на Muc-off ни позволяват бързо и ефективно да измием байка без да го повредим. Също така след това имаме нужните продукти за смазка и протекция, така че при следващото каране да бъде като нов.

Трябва да следваме 5 прости стъпки:


 

2. Спрей за почистване на движещите се компоненти - https://www.bikecenter.bg/sprej-za-pochistvane-muc-off.../
4. Спрей за общо почистване - https://www.bikecenter.bg/sprej-za-obscho-pochistvane.../

 

 

 

*розов спрей, драйвтрейн и claw *

 

Не по-малко важна е смазката на движещите се компоненти, така че да намалим износването, но най-вече за увеличаване на плавността на движение и превключване на скоростите. Никой не обича скърцащи звуци от скоростната система. Всъщност плавното движение на веригата намалява съпротивлението и се движим с по-малко усилия. 

 

*керамик, драй и ует*

 

Почистване на спирачките, рамката и вилката


Почистване и смазване на велосипеда

Почистването на спирачките също е от огромно значение. При мръсни или мазни спирачки понякога дори няма да можем да спрем навреме, така че е доста препоръчително да почистваме дисковете. Можем да го направим с Disc Brake Cleaner. Това е спрей, който ефикасно почиства и подобрява работата на дисковите спирачки като бързо отстранява прах, масло и натрупана мръсотия. Уникалната му формула рехидратира накладките, удължава живота на дисковате и намалява скърцането на спирачките.

За да предотвратим последващо дълбоко замърсяване на рамката, може да нанесем полиращ слой върху нея. Така при следващото измиване мръсотията ще падне много по-лесно. Silicon Shine е спрей за полиране със силиконова формула, който придава блясък на всяка метална, гумена или пластмасова повърхност.
Подходящ е за смазване на вилки и задни амортисьори като намалява значително триенето и подобрява работата им.

 

*диск брейк, силикон и байк протект*