1 дек
2023
Как да преборим умората по време на колоездене?

Как да преборим умората по време на колоездене?

Колоезденето е прекрасен спорт, носещ хиляди позитиви за човешкото тяло и психика. Наред с голямото удоволствие да упражняваш любимия спорт и да се разтовариш от напрегнатото ежедневие обаче, неизбежно идва и умората.

Всеки е изпитвал онзи момент, в който физическите сили не могат да отговорят на желанието да продължиш напред. Разбира се всеки един от нас има заложен капацитет на издръжливост и всеки усеща умората различно, но засега не сме чули за човек на този свят, който да не е изпитвал това чувство.

Именно заради това модерната медицина от десетки години се опитва да обясни и до голяма степен вече е ясно къде „отиват“ силите ни при въртене. Това знание вече е достатъчно, за да противодействаме до голяма степен на тези процеси в нашето тяло. Както всеки по-сериозно карал колело знае – не е достатъчно да се наядеш с пържоли преди каране.

 

 

Да се доверим на науката

Най-добрият начин, освен нормалното адекватно хранене за всеки един организъм, е взимането на хранителни добавки и витамини. Като говорим за това е нужно да направим едно важно уточнение – не става въпрос за допинг, за тежки химии, „нацепини“, „зоб“ и т.н. жаргонно известни вредни за организма вещества за „напомпване“.

В следващите редове ще разкажем какво предлагат най-добрите в бранша - Science in Sport, за да поддържат нивото на енергия в тялото ни постоянно високо. Така имаме сили да преминем тежките изкачвания и да се насладим на спусканията. Показателен факт е, че такива хранителни добавки използва не кой да е, а отборът на Sky, диктуващ модата в шосейното колоездене през последните години и Манчестър Юнайтед, за да издържат на високото темпо във Висшата лига на Англия.

Независимо каква цел сме си поставили или какво очакваме от своето тяло, има две основни неща, които задължително трябва да съобразим: правилната тренировка и захранване на организма. Тези две неща са еднакво важни за изпитването на удоволствие от колоезденето – било то състезателно или просто за разходка.

 

Ето много прост пример как без усилия може да постигнем много по-добри резултати, да увеличим удоволствието от колоезденето и да се чувстваме добре на следващия ден:

Преди каране

 

 

Закуската, както знаем от малки, е изключително важна за това как ще се чувстваме през целия ден. Хапнете добре преди да се качите на колелото – все пак недейте да преяждате, защото така тялото изразходва прекалено много енергия при храносмилане и усвояването на веществата. Желателно е храната да е богата на въглехидрати и да бъде консумирана 2-3 часа преди спорт. Задължително е тялото да бъде добре хидратирано преди да завъртим педалите. За целта изпийте 500-1000 мл. вода с разтворени SIS GO HYDRO таблетки. 

Енергийно барче SIS Go Energy Bar също е добра идея за добавяне на още 25 гр. въглехидрати за допълнителна сила или напитка на прах SIS GO ENERGY .

По време на каране

Захранването докато караме е често подценявано, а именно там се крие рецептата за сила през целия ден – нужно е да приемаме хранителни вещества постоянно, но на малки порции, така че тялото да взема нужната му енергия, но без да ни става „тежко“.

Прием на въглехидрати: Тъй като тялото ни може да съхранява достатъчно въглехидрати само за 90-120 минути, трябва да се приема до 60-90g въглехидрати на час по време на продължително колоездене (над 90 минути), за да се поддържа въглехидратната доставка към мускулите (1) , Ако не сте свикнали да консумирате толкова много въглехидрати по време на тренировка, добра идея е да го изпробвате, за да сте сигурни, че тялото е способно да поеме такива количества без затруднение.

Приемането на електролити в тази част от физическото натоварване е ключово - за целта отлична работа вършат хидратиращите SIS GO HYDRO и даващите нужната енергия гелчета SIS GO Energy.

Нещо важно, което също трябва да се съблюдава е степента на потене: В зависимост от това колко се потите, трябва да съобразите достатъчен прием на течности. Желателно е да не се губи повече от 2-3% от телесната маса, за да бъде тялото хидратирано и подготвено за следващия ден – било то за ново каране или за ежедневните ни дейности. Всеки знае от личен опит, че не може да си позволи умопомрачително каране в неделя и понеделник да бъде годен за 8-часов сериозен работен ден.

 

След каране

Почивката логично е съществен елемент от това да се чувстваме добре на следващия ден и да качваме нивото в издръжливостта и възможностите си. Възстановяването след тренировка започва 30 минути преди края на карането. Тогава е желателно да заменим гликогена и електролита и да възстановим чистата мускулатура. Приемането на REGO Rapid Recovery е много удачен вариант в тези момент, а след това трябва да се стремим менюто ни да съдържа въглехидрати, протеини и зеленчуци.