Запознайте се с Ендуро шампиона Иван Колев от отбора на Specialized-Bike Center

Запознайте се с Ендуро шампиона Иван Колев от отбора на Specialized-Bike Center

Иван Колев е дългогодишен състезател на Bike Center и Ram Bikes, многократен шампион на България в различни MTB дисциплини на Българските колоездачни серии и познат в байк средите като "Машината". Да, той наистина е машина върху колелото, но и много забавен и готин човек, както го описват приятелите му. Всъщност, нека излезем от състезателната среда и научим малко повече за човека Иван Колев извън колоезденето.

Иван е много позитивен и обича да живее живота си като за последно, т.е. каквото и да прави, го прави на 100%. Завършил е Техническия университет в София, а след това и магистратура в САЩ. Обича да практикува различни спортове, като ски, сноуборд, плуване, а основното му хоби, както може би се досещате, е планинското колоездене.

Ivan Kolev - The Machine

От къде идва този прякор "Машината"? От 2005 до 2014 година той се състезава в дисциплината спускане, като е бил национален шампион на България, има много призови места от България, Гърция, Македония и САЩ. От 2015 година смени дисциплината и започна да кара ЕНДУРО. Ванката винаги е обичал „девствени“ пътеки и да прекарва възможно най-много време в планината.

За последните три години 2015, 2016 и 2017 той е спечелил всички ендуро състезания в България и е първият българин, който взе участие в кръг от Световните ендуро серии (през 2015-та година). През 2017-та пък постигна най-доброто си класиране, завършвайки на 116-то място.

Както споделихме по-горе, планинското колоездене му е само хоби, а си "изкарва хляба" като практикува доста сериозна професия. Иван е Ръководител проекти в IBM, а преди това е работил в други меджународни компании, като Unicredit Bulbank, EVN и др.

Ivan Kolev - The Machine

Предполагаме, че шампионът Колев от време на време слуша Queen - We are the champions или саундтрака на Rocky, но сам споделя, че обича всякакъв тип музика в зависимост от настроението, като се започне от рок, фънк, пънк, реге, рага, джаз и се стигне до балади.

Има две кучета (немски овчарки) и е женен за Ана Асаева-Колева, а както той сам споделя: „Женен съм за най-прекрасната жена“. Явно е, че половинката на Иван го подкрепя във всяко начинание и ще прочете и този материал... :-) 

Иван Колев

Ако се питате с какъв байк се движи "машината" из планините, през последните три сезона кръстосва пътеките с RAM FUSION и както той сам споделя: „Изключително доволен съм от колелото от гледна точка на надежност, работа на окачването и теглото“.

Ivan Kolev - The Machine

През новия сезон отборът на Bike Center е подготвил нещо още по-специално за Колев - велосипед Specialized Enduro. Нямаме търпение да видим тази шампионска комбинация в действие! 

Specialized Enduro Ivan Kolev

Накрая едно бързо блиц интервю с Иван:

 1. - Мотото, което те описва най-добре:
  - Прави това, което те прави щастлив
 2. - Какво те мотивира да се състезаваш? 
  - Искам да влезна топ 100 в кръг от Световните Ендуро Серии
 3. - Какво искаш да подобриш в представянето си най-много? 
  - Техниката и издръжливосста
 4. - Кой е идолът ти в планинското колоездене?
  - Не бих казал, че имам идол, но се кефя на карането на Сам Хил, Ричи Руд, Джаред Грейвс и др.
 5. - Спортът изисква много жертви. Какво е най-трудното за теб при физическата подготовка?
  - Най-предизвикателни са ми анаеробните тренировки
 6. - Къде е любимото ти място за каране на байк? 
  - Обичам да карам на всякъде и по-много, любимото ми място зависи от настроението.
 7. - Какво е колелото за теб с няколко думи? 
  - Начин на живот. Първото ми смислено изречение е било преди от около 35 години и е било: „Тати купи кульо“!
 8. - С кои състезания/постижения се гордееш най-много?
  - Най-много се гордея, че успях да завърша на 116-то място в Мийо, Франция (кръг от Световните ендуро серии) през 2017 година, въпреки проблемите, които имах.
 9. - Какъв е прякорът ти в байк средите?
  - „Машина“ хаха

Всички новини
Споделете в: