Разпродажба на шосейни велосипеди Виж намаленията

Съвети как да изберем детски велосипед

Детски велосипеди в Bike Center

Помните ли момента, когато родителите Ви подариха първото колело? Може би сте били прекалено малко дете или е било доста отдавна, че имате съвсем мътни спомени? Един от начините да видите пред очите си същата реакция, която Вие сте имали при вида на велосипеда, е да подарите нов такъв на своето дете.

Ако четете тази статия, то знаете, че колелото е свобода, щастие и приключение. Сега нека умножим силата на тези думи по 100, защото в детските представи колелото е онази вълшебна приказка, която сънува всяка лятна нощ.

Детски велосипеди в Bike Center

Като оставим настрана забавлението, карането на велосипед развива двигателната система на детето, чувството му за ориентация и превърналото се в много важно през последните години – желанието да излезе навън сред природата и да се отдели за момент от телевизора, таблета, телефона и другите дигитални игри, с които се занимава по цял ден.

Наближава 1-ви юни и сте решени да зарадвате детето си с нов велосипед? Нека Ви помогнем да направите правилния избор като Ви разкажем какво задължително трябва да съобразите при покупката на детско колело и за какво е желателно да помислите, имайки предвид индивидуалните особености на хлапето.

Детски велосипеди в Bike Center

Какво ще рече детски велосипед?


Да започнем първо с дефиницията „детски велосипед“, защото тя е прекалено широка – има детски колела за 2-годишни и за 12-годишни. Сами се досещате, че и двете се водят за деца, но разликата е от небето до земята. Ако досега сте избирали колелото само по цвят, то нека ви кажем, че в света на колелата нещата са като в математиката – винаги може да се вкара още едно неизвестно.

Размер на колелото


За да помогнат с решаването на задачата, производителите разделят колелата на различни размери (на гуми, на рамка и т.н.) като при детските колела разделението е основно при размера на гумите, а за още по-лесно за всеки размер е дадена средностатистическата възраст, за която е подходящ. Най-лесно бихте се ориентирали от таблицата:

Размер на гумите в цолове

Възраст на детето

Височина на детето

12″

2-4 г.

85-100 см

16″

4-7 г.

100-120 см

20″

7-10 г.

120-135 см

24″

10-12 г.

135-145 см

Деца над 13 г. и височина над 145 см вече могат да карат велосипед за възрастни 26" или 27,5" в най-малките размери на рамките.

Както знаем обаче, всеки човек е уникален, следователно най-добрият начин е конкретният модел колело да се пробва на място. В магазини Bike Center тази услуга е напълно безплатна, а всички велосипеди могат да бъдат закупени на изплащане.

Непременно трябва да Ви предупредим да не правите широкоразпространената грешка от миналото – да купувате по-голям велосипед на детето си, защото щяло „да го израсте“. Да, детето ще порасне, но годините каране на грешен по размер велосипед няма да се върнат, а те може да имат пагубно влияние върху хлапето.

Детски велосипеди в Bike Center

Освен, че то може да намрази карането на колело, да падне лошо, в следствие на неправилна стойка и „лежане“ върху рамката, за да стига кормилото и педалите, могат да настъпят болки в ставите и най-лошият сценарий - физиологични изкривявания на части от тялото. Едва ли това е целта на един подарък. Затова не пестете пари, впоследствие може да продадете колелото или да го замените за друго с доплащане в Bike Center.

Тегло и геометрия


Винаги търсете максимално ниско тегло като се ръководите от следното нещо – препоръчително е то да не надвишава 25-30% от теглото на детето. Материалите, от които се правят повечето детски колела са стомана и алуминий като вторият метал е по-лек и по-желателен. Придържайте се към традиционната геометрия на рамката и избягвайте причудливите форми.

Детски велосипеди в Bike Center

Детски велосипеди без педали


Още наречените велосипеди за баланс са подходящи за деца от 2 до 4 години и ръст до 100 см. като помагат на детето да пази равновесие и да развие вестибуларния си апарат преди да се качи на байк с педали. При този тип колела е важно да се съблюдава кога е време да се премине към класически велосипед с педали.
Детски велосипеди в Bike Center

Скорости и спирачки


Повечето хора преценяват колко е хубаво едно колело по това колко „скорости“ или предавки има. Това е и правилно, и грешно. Важно е скоростите да са качествена марка и настроени правилно. Това може да ви гарантира само специализиран веломагазин – избягвайте колела на килограм в супермаркетите, защото са сглобени некачествено от „случайни“ хора, на които работата им не е да настройват колела.
Детски велосипеди в Bike Center

Спирачките трябва да спират, но по-важното е да спират, когато е нужно, а не през цялото време на движение, защото това хаби усилия и износва компонентите. 90% от детските колела са с V-Brake спирачки и 10% с дискови, които са по-хубави и по-висок клас, но добре настроени V-Brake спирачки също са напълно достатъчни за нормално спиране.

Велосипеди с помощни стабилизиращи колела


Помощните колела до един момент помагат, а след това пречат. Образно казано те са като проходилката – в един момент трябва да се премахнат, за да може детето да кара самостоятелно.
Детски велосипеди в Bike Center

Един съвет – не правете „мечешка“ услуга на детето си като му монтирате помощни колела до юношеска възраст! На 5-6 години децата обикновено вече са напълно способни да карат без помощни колела 16-цолов велосипед и всичко е въпрос на няколко дни свикване.

Задължително вземете и каска


Добре, помислили сте за помощни колела и за наколенки. Задължително преди това обаче купете каска! Ожулванията по колената и лактите минават бързо, но евентуални травми по главата може да бъдат доста по-опасни. Така ще развиете у детето и правилна култура на колоездене - задължително с каска, което ще му бъде полезно цял живот.

Разгледайте богатия избор от каски в Bike Center като имате предвид, че тя трябва да е точен размер - нито по-голяма, нито по-малка.


Какво да не купувате в никакъв случай


 1. Не купувайте колела, които тежат прекалено много.
 2. Не купувайте от супермаркети велосипеди, които не са настроени правилно и щракат при всяко докосване.
 3. Не купувайте неподходящ размер колело за детето си. В никакъв случай не взимайте по-голям от препоръчителния с идеята, че "ще го израсте".

Разгледайте предложения от Bike Center :

Детски велосипеди в Bike Center

 

Очакваме те в някой от нашите 13 магазини - сервизи в страната:

 1. София, жк. Гоце Делчев, бул. България №55-57 - тел. +359 893 014 314
 2.  София, жк. Редута, ул. Живко Николов №41 - тел. +359 892 245 391
 3.  София, жк. Младост 1, бл 1а. - тел. +359 899 113 317
 4.  София, жк. Лозенец, ул. Богатица №20 - тел. +359 879 062 660
 5.  София, жк. Люлин 7, бул.Джавахарлал Неру, бл.752 - тел. +359 890 900 980
 6.  София, жк. Лагера, бул. Цар Борис III №100 - тел. +359 893 390 649
 7.  София, жк. Овча Купел 1, бул.Президент Линкълн, бл.107  - тел. +359 897 999 607
 8.  София, жк. Изток, ул.Райко Алексиев №3 - тел. +359 892 245 392
 9.  София, ж.к Света Троица, бл. 16 вх.Г  - тел. +359 895 370 428
 10.  София, ж.к Витоша, бул. Симеоновско шосе 120 - тел. +359 894 628 058
 11.  Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ 25 - тел. +359 897 999 231
 12.  Бургас, ул. Цар Симеон 102 - тел. +359 893 305 426
 13.  Пловдив, бул. България 186 - тел. +359894623496

 

Всички новини