-20% на всички продукти Виж цените

Еталонът в XC категорията - Specialized Chisel 2019

Specialized Chisel 2019

Вече караш сериозно и изпреварваш възможностите на велосипеда си? Искаш да пробваш байк със състезателни характеристики от истинска премиум марка, но все пак имаш лимитиран бюджет? За щастие Specialized имат точното предложение – Chisel притежава състезателни гени и агресивна геометрия на рамката, супер технологията D’aluisio Smartweld и висок клас компоненти.

Specialized Chisel

Още на чертожната дъска инженерите от Specialized залагат на съзтезателно ориентирана концепция, която ще даде на колелото нужната скорост и повратливост, която се търси в XC сегмента. Доказателство за това е, че като основа е използвана платформата на карбоновия Specialized Epic  – многократен победител в световни XC серии.

За да си представите колко сериозно се разработват колелата на Specialized ще споменем, че това е първата марка за велосипеди, която използва въздушен тунел за оптимизиране на формите и намаляване на въздушното съпротивление. И то в партньорство не с кого да е, а с McLaren. Вече сте наясно за какъв клас говорим.
Specialized Chisel

„Когато караш Chisel постоянно трябва да си напомняш, че това е алуминиев велосипед, защото колелото чудовищно напомня на много по-скъпите си карбонови събратя!“

Specialized създават Chisel с цел да предложат по-достъпен байк, който да бъде конкурентоспособен в Cross-Country участъците, каквито преобладават при планинското колоездене. Байкът е особено подходящ за множеството така популярни в България XC състезания като Витоша 100, Байк за Чепън, Спици и бодли, Байканджии, XCO сериите и др.

Specialized Chisel

Предлага се в мъжки и дамски вариант, но може да се нарече и унисекс, тъй като двата са идентични като геометрия – разликата е в размера на рамката, лапата и седалката.

Геометрия и рамка


Като говорим за геометрия, рамката на Chisel споделя тази на големия си брат Epic, но е изработена по специалната технология D’aluisio Smartweld за свързване на тръбите, което го прави уникален алуминиев байк (М5 алуминий) – абсолютно конкурентен на по-скъпите карбонови модели. Благодарение на уникалната технологична иновация на американците, рамката тежи забележителните само 1350 гр.!

D'Aluisio Smartweld

Окабеляването е вътрешно, запазвайки изчистения външен вид и предпазвайки от кал и срязвания. Помислено е разбира се и за Dropper седалка. За повече здравина и ефективност е използвана ос 12х148 мм. Средното движение тип BSA, сходен с така наречения „италиански тип“ гарантира здравина и по-малко износване от еквивалентните Pressfit например.

Окачване


Rockshox Reba

И трите версии на колелото Comp, Comp X1 и Expert са с вилки Rockshox и ос 15мм. Ходът им е 100 мм с изключения на най-малкия размер S, където е 90 мм. с цел запазване на оптимална геометрия на колелото. Версията Comp идва с новия RockShox Judy RL Solo Air с технология Rebound и заключване с възможност за монтиране на заключвател на кормилото на по-късен етап. Емблематичната RockShox Reba RL 29 Solo Air се грижи за оптималното движение на Expert версията – 32 мм. стеншъни гарантират здравина и предвидимост при неравностите.

ОкомплектовкаSpecialized Chisel

Гамата на Chisel предлага три типа задвижване. При Comp версията e 2x10 на Shimano в комбинация от XT и Deore части. Това дава широк избор от предавки и лесно справяне с всеки наклон. Хидравличните дискови спирачки са MT501 отново на Shimano със 180 и 160 мм. ротори, даващи предостатъчна спирачна сила за това леко колело.

При Comp X1 колелото е с предавателна система от 11 скорости Shimano SLX, с което е спестено известно тегло, доближавайки се до характеристиките на Expert.

При нея обаче нещата отиват на по-високо ниво, където задвижването е поверено на SRAM NX Eagle с 12 скорости и касета 11-50 зъба. Тази концепция улеснява смяната на предавките като се разчита само на една команда и спестява доста тегло, но същевременно революционния Eagle осигурява същите стойности на предавателните числа като 2х10 и то без нужна от постоянен реглаж.
SRAM Level TL дисковите спирачки предлагат фина настройка, а роторите с размери 180 и 160 мм. осигуряват стабилно спиране на сухо и мокро.

Гуми


Specialized Chisel

29-инчовите гуми вече са се доказали като предпочитан избор в състезанията от XC сериите благодарение на по-доброто запазване на инерцията и по-добрите възможности при преминаване на големи неравности. 2.3-инчовата широчина на гумите Specialized Fast Trak с Gripton смес дават достатъчно стабилност в завоите и надеждно сцепление дори и на кал.

Цветове и цени 


Chisel Comp с цена от 2899 лв.

Chisel Comp в червен цвят


Chisel Comp в черен цвят

Chisel Expert с цена от 3699 лв.

Chisel Expert


Chisel Expert в черен цвят
Дамски Chisel Comp с цена от 2899 лв.

Chisel


Дамски Chisel Expert с цена от 3499 лв.

Chisel EXpert
Купи онлайн или тествай Specialized Chisel и вземи на изплащане на място в 10 магазина:

  1.  София, жк. Гоце Делчев, бул. България №55-57
  2.  София, жк. Редута, ул. Живко Николов №41
  3.  София, жк. Младост 1, бл 1а.
  4.  София, жк. Лозенец, ул. Богатица №20
  5.  София, жк. Люлин 7, бул.Джавахарлал Неру, бл.752
  6.  София, жк. Лагера, бул. Цар Борис III №100
  7.  София, жк. Овча Купел 1, бул.Президент Линкълн, бл.107 
  8.  София, жк. Изток, ул.Райко Алексиев №3
  9.  Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ 25
  10.  Бургас, ул. Цар Симеон 102

Всички новини