Научи първи за промоциите и ново зареждане! test

Увеличаване на велоалеите в борбата срещу коронавируса по света

Велоалеи в Германия

Властите в германската столица Берлин заделят временни допълнителни велоалеи в отговор на призивите за по-безопасно каране на колело по улиците в периода на пандемията, съобщава Mediapool.bg. За съжаление за момента няма такива признаци в България, но нека помечтаем и ние в следващите редове.

Мярката трябва да помогне на хората да се придвижват из града, без да се налага да използват обществения транспорт, където спазването на социална дистанция може да се окаже трудно.

Сега се разчертават километри нови велоалеи, които и без това са били планирани в по-дългосрочен план, посочва Феликс Вайсбрих, който надзирава планирането на улиците в берлинския район "Фридрихсхайн-Кройцберг".

Според любители на велосипедите епидемията изглежда е насърчила градската администрация да прескочи обичайната бюрокрация, която нормално би забавила процеса с години. Даже вече се появиха петиции за оставянето на новосъздадените "Ковид-19 велоалеи" за постоянно с цел опазване на природата.

Велоалеи

Берлин следва примера на градове като Богота, Будапеща и Ванкувър, които вече заделиха по-голяма част от улиците си за велосипедисти в периода на пандемията.

Нежеланието да се намират в близост с непознати допринесе много хора да се откажат от обществения транспорт и да издухат прахта от старите си колела или да закупят нови. Лекарите също препоръчват физическите упражнения на открито за засилване на имунната система. За ползите от колоезденето в борбата с пандемията ви разказахме преди и изглежда в Германия ще инвестират още в подобряването на условията за колоездене.

Във времената на безпрецедентни мерки по света в борбата срещу Covid-19 човечеството отбеляза рекордно подобрение на качеството на въздуха и всички станахме свидетели на невиждани в новата ни история гледки. Това накара много хора да се замислят дали не е време да променим драстично начина си на живот и да преминем към по-екологични навици.

Един от тях със сигурност би бил по-честото придвижване с велосипед - нещо, което в развитите държави правят от години. Да се надяваме някога и в България да се осъзнае нуждата от адекватна инфраструктура за насърчаване на карането на колело - полезно за нас самите, както и за планетата като цяло.

Научавай първи за ново зареждане на продукти и най-новите промоции!

* задължително поле
Всички новини