Season Opening с до -20% на велосипеди Виж моделите

Вело тренажори: Кой е правилният избор?

Имам ли нужда от велотренажор? Трябва ли да купя стандартен или смарт модел? Всички професионалисти използват директно задвижване. Те ли са най-доброто решение? Съвременните велотренажори варират от базови модели на ролки до впечатляващо високотехнологични интелигентни тренажори. Добавете към това сложността на интерактивните дигитални приложения на трети страни, за да подобрите тренировъчния си режим, и проучването на пазара за правилния продукт става истинско предизвикателство. Тази статия има за цел да улесни този процес, като хвърли малко светлина върху важните аспекти и съображения при покупката на тренажор.

Защо имате нужда от велосипеден тренажор

Велотренажорите ви позволяват да използвате велосипеда, който вече познавате и обичате като стационарен велоергометър на закрито (или на открито, ако загрявате за състезание). Много колоездачи използват тренажор като тренировъчен инструмент за спестяване на време, структурирани тренировки или като заместител, когато условията навън са лоши. Наистина е трудно да се намери по-добър начин за поддържане добра физическа форма за колоездене. Функционалните тренировки са важни и нужни извън сезона, но ако искате да бъдете в топ форма за първите състезания, е добре да прекарвате време на педалите. Наличието на тренажор във вашето жилище значително увеличава мотивацията и удобството при провеждане на тренировка. Освен това, много от по-добрите тренажори и тренировъчни програми като Zwift, Sufferfest и TrainerRoad са наистина много добри. Тези програми не само са ангажиращи и забавни, но също така ви помагат да увеличите максимално ефективността на вашата тренировка.

Как да изберем подходящия за нас тренажор

Започнеш ли да търсиш велотренажор разбираш, че има цял куп опции, а големият избор може да бъде объркващ. Лидерите в този сектор - Elite и Taxc, предлагат широка гама от модели за всички нужди. Това кой тренажор ще ти прилегне най-добре зависи от твоите желания и цели. 

Основните видове тренажори са три - ролкови, магнитни и директно задвижване, като освен първия вид, останалите имат опцията да са интерактивни.

Ролкови тренажори - класиката

Целият велосипед е поставен върху три ролки и двете колела могат да се въртят свободно. Ролките образуват нещо като "бягаща пътека" за велосипеда. Съответно изживяването при каране е особено естествено, но изисква баланс и малко практика. Някои модели предлагат конусовидни ролки и специален дизайн на рамката на тренажора, които са от помощ, когато карате за първи път.

Магнитни тренажори – идеален за начално ниво

Велосипедът е здраво свързан с велотренажора за оста на задното колело. Това създава контакт между задното колело и ролковия модул на тренажора. Предното колело може да се постави върху опора за по-голяма стабилност и нагласяне на височината на предницата. Ролковият модул регулира съпротивлението и по този начин интензитета на тренировката. Препоръчва се използването на специализирана тренировъчна гума, която предлага по-добро сцепление, издръжливост и ниски нива на шум.

Тренажори с директно задвижване – най-висока производителност и нисък шум

Тази система работи без задно колело. Велосипедът се монтира директно към остта на велотренажора, където вече е монтирана съвместима касета. Това прави изживяването при каране особено автентично, заради ефикасното и прецизно предаване на силата от карача към системата, съответно и обратните данни към интерактивните модули са най-добри и предлагат най-висока свързаност.

Вижте всички модели тренажори тук.

Говорейки за свързаност, чрез софтуер към телефон, таблет или компютър, интелигентните Smart тренажори се свързват със специализирани приложения за едно страхотно интерактивно преживяване. Получавате стимулиращи тренировъчни програми, симулации на реални отсечки с различни ниво на трудност, анализ на данни в реално време и много други допулнения. С тези приложения тренировката става една игра. Tacx Training и My E-Training на Elite предлагат куп интерактивни функционалности, които да обогатят вашето преживяване, включително и библиотека от реалистични тренировъчни програми и състезания по реални GPS отсечки.

Определи си цели

Обикновен или Smart тренажор зависи от твоите желания. Преди да започнеш, определи си ясни цели. Искаш да станеш по-издръжлив? Искаш да свалиш килограми? Искаш да увеличиш експлозивността си? 

Ако планирате да използвате тренажора интензивно - почти всеки ден в продължение на няколко месеца, тогава Smart версиите са най-удачният ви избор, за да облекчите скуката и да поддържате високи нива на мотивация. Ако нямате големи амбиции и ще го ползвате от време на време, тогава стандартните варианти ще ви задоволят нуждите и ще спестите значителна сума пари.

Неща, които трябва да имате предвид при покупка

Сега, след като сте решили какъв тип велотренажор за закрито ви е необходим, всичко се свежда до детайлите. Дори в една и съща категория, различните велотренажори имат различни параметри. Някои от най-важните фактори, които трябва да имате предвид, са следните:

Съвместимост с велосипеди

Първото и най-важно условие е велосипедът ви да пасва. Повечето вело тренажори са съвместими с няколко различни стила велосипеди и размери на гумите, но е важно да проверите. От значение е да знаете стила на велосипеда ви (планиски, шосеен и тн.), размера на задното колело и оста, чрез която се захваща - отново размер и вид.. Някои велосипеди не са съвместими с велотренажори за закрито, но можете да получите адаптери или касети, които ги правят подходящи.

Цена

Цената винаги е важно съображение, когато решавате кой велотренажор е подходящ за вас. В допълнение към изчисляването на действителната цена на нов тренажор, не забравяйте също така да помислите дали ще имате нужда от допълнителни части, като например допълнителни преходници, за да напаснете колелото.

Какъв велосипед ще използвате?

Ако планирате да използвате само шосеен велосипед, тогава магнитният тренажор за задвижване с гуми е чудесен вариант. Ако планирате да използвате циклокрос или планински велосипед, тогава трябва да помислите за тренажор с директно задвижване. Обемните и гъвкавите гуми на тези велосипеди не работят оптимално в механизма на задвижване на магнитните модели. Така че, ако ще използвате планински велосипед с такъв тренажор, добавете допълнителния разход за гладка  тренировъчна гума в плана си за покупка.

Лекота на използване

Важен елемент от уравнението е колко е лесен за използване велотренажорът, след като е готов за употреба. Магнитните тренажорите, както и тези с директно задвижване са доста лесни за използване, дори и за начинаещи, защото са сигурни и добре стабилизирани. Докато при ролковите варианти трябва да разчитате на собствените си движения и умения, за да останете балансирани. Това не означава, че те са неподходящи за начинаещи, но ако изберете ролков тренажор, бъдете готови да се изложите на риск от падане, преди да усвоите карането и наистина да можете да се насладите на безгрижно ползване.

Шум

Ако живеете сами, шумът може да не е толкова голям проблем, но ако споделяте пространството си с други или живеете в апартамент на втория етаж с докачливи съседи под вас, шумът на тренажора е нещо важно. Тренажорите с директно задвижване обикновено са най-тихите и тези с маховик са плътно зад тях. Най-шумни са ролковите тренажори.

Като общо правило, колкото по-висок клас е велотренажорът, толкова по-тих е той. Разбира се, има изключения от това правило, но ако търсите най-тихата настройка, вероятно ще трябва да отделите малко повече пари.

Как да извлечете максимума от тренировката си на закрито

След като решите кой велотренажор отговаря най-добре на целите и нуждите ви, последната стъпка е да решите къде и как ще установите мястото за вашата тренировка на закрито и как ще извлечете максимума от нея. Нямате нужда от нищо изискано и сложно, за да започнете, но няколко допълнителни аксесоара и съображения наистина могат да ви помогнат, за да подобрите изживяването си.

Намерете добро място

Велотренажорите за закрито са преносими и можете да ги поставите навсякъде, където прецените, но все пак е важно мястото да е приветливо и достатъчно просторно, така че да ви мотивира да прекарвате време на тренажора, а не да се чудите кога по-рано да слезете от него. Това място трябва да е посветено на вашето занимание. Тук сте, за да тренирате здраво, а това води до последствия. Освен добра форма, карането на колело у дома ще прави локви от пот! Все пак тренираш истински, нали? Избери просторно място за тренировка с достатъчно въздух – например хола. От време на време може да се наложи да отвориш прозорците или може директно да си инсталираш вентиларор. Постави масичка или висок стол пред тренажора, на която да сложиш лаптопа или таблета, ако си избрал умен тренажор. Ако е обикновен, без дигитални закачки, може да си пуснеш надъхваща музика или да го позиционираш пред телевизора.може да си пуснеш надъхваща музика или да го позиционираш пред телевизора. Дългите часове върху тренажора изискват забавления, които да държат мотивацията на високо ниво.

Избери подходящите аксесоари

Както споменахме по-рано, тренировките на закрито водят до интензивно отделяне на течности от тялото. Трябват ти достатъчно бидони с вода, а по-добре електролити! Правилната хидратацията е ключ към постигането на целите ти. Силно препоръчваме да сложиш постелка под тренажора, която да обира потта и да държи тренажора стабилен. Приготви си и една кърпа.

 

Можете да разгледате цялата гамa от аксесоари тук.

 

Начало на тренировката

След като си изпълнил всичко по-горе е време за същинската част. Започнеш ли да тренираш вкъщи ще осъзнаеш, че това е изцяло ново вълнуващо преживяване. Когато караш навън понякога имаш чувството, че времето лети. У дома може да ти се стори по-монотонно в началото – затова си постави цели, които да изпълняваш. Може да поканиш приятелите си с други Smart тренажори и да покарате заедно или пък да се изправиш в състезание с други хора от целия свят! При обикновените тренажори може да си пуснеш интересен филм докато правиш дълга тренировка или рок музика за ударно каране.


Разгледай всички тренажори тук и може да сте уверени, че в магазинната мрежа на Bike Center пазарувате на най-добри цени.

Всички новини