-35% на облекло и обувки Виж намаленията

Задава се "байк апокалипсис" - 5 причини да си купите велосипед сега

5 причини да закупите велосипед още сега

Вече всички знаем какво се случи през 2020 г., когато се оказа почти невъзможно да си купиш желания велосипед, когато цената му е под 1000 лв. Защото всичко беше изкупено навсякъде – и в България, и в Европа. Положението се подобри в края на 2020 г. и леко се съвзе от пандемията, но третата вълна през 2021 г. предвещава нова свирепа буря.

Средният и високият клас байкове започват да стават невъзможни за намиране, а следователно от това търсенето и на по-нисък клас велосипеди става чудовищно и те намаляват бързо. И всичко това заради намалените доставки и невъзможността на производителите да смогнат на търсенето. Някои от тях са и с намален капацитет поради затваряне на мощности заради бум на Ковид-19. За съжаление нещата започват да се влошават и за момента не се вижда светлина в тунела. Ето 5 причини защо трябва да побързате с покупката на колело, защото после може и да няма:

1. Няма достатъчно части за производството на велосипеди

5 прични да закупите колело още сега

Графиката илюстрира един от основните проблеми на производителите. Те просто нямат частите, които са нужни за създаването на велосипеда. В световен мащаб има определени производители като Shimano и SRAM например, които не могат да смогнат на търсенето на производителите на велосипеди. Ако преди време бяха нужни 1-2 месеца за доставката на една седалка, то в момента това отнема 1 година. Така големите брандове трябва да мислят с 2 или 3 години напред за всяка една част и да правят гигантски поръчки, за да си осигурят одобрението на доставчиците. След това обаче често се оказва, че тези поръчки са нереализуеми. Неивзвестните и променливите са твърде много за адекватно планиране.

2. Все повече нови колоездачи. Затварянето на фитнесите. Желанието да се спасиш от застояването.

 Да, колоезденето е страхотен спорт и носи голямо удоволствие дори когато го практикуваме сами. Новопоявилите се колоездачи в пандемията вече се запалиха по спорта и няма да се откажат от него. Напротив, те вече търсят нови велосипеди, които да задоволят новите им желания с вдигането на нивото. Много хора усетиха свободата в планинското колоездене и при създалите се обстоятелства с Ковид-19 този тип спорт става предпочитан от мнозина. Затварянето на фитнесите и повишения риск в такъв тип пространства също пренасочи хора, които просто искат да поддържат добра форма.

3. Огромното търсене е глобално

Това, което виждате около себе си – все повече хора на колела, все повече ваши приятели и познати са си купили велосипеди – това е глобално. Във всеки квартал, във всеки град, във всяка държава търсенето е огромно. Основните производители на части обаче си остават в Азия и това внася още проблеми с дистрибуцията. От производството до вашия дом в условията на Ковид-19 рестрикции, забавени доставки и т.н.

4. Цените се качват

Законите на икономиката важат и тук – по-голямото търсене и същевременно липсата на предлагане качва цената. Допълнителните разходи за логистика, защото и в този сектор цените вървят нагоре води до осезаемо покачване на цените във велосипедния бранш. Когато 20 души чакат за налични 2 броя велосипеди по 1000 лв., то единственият начин да се намали наплива и да се ускори доставката е цената на продукта да се увеличи. Цените на суровините като алуминий и стомана също се покачват, а самите компоненти стават по-скъпи. Като извод за съжаление в бъдеще ни очаква сигурно увеличение на цените. 

5. Лятото идва

Ако наличностите през зимата и пролетта са малки, то почакайте да видите лятото. За най-желаните велосипеди до момента чакането беше между 3 и 6 месеца. Ако мислите, че това е лошо, то истинският байк апокалипсис ще се усети през лятото. Очакванията са за огромен брой желаещи да закупят велосипед през лятото, но невъзможност да избират и да закупят най-желаното от тях. Тогава те може би ще трябва да изчакат до първите месеци на 2022 г.

Какво може да направите при това положение?

Всеки сам може да прецени какво да прави в тази ситуация. Ако желаете да закупите нов велосипед този сезон, то може би е добре да побързате докато все още имате приличен избор. А на доредилите се честито - остава да се насладят на един страхотен велосезон 2021!

Всички новини