-25% на облекло и обувки Виж намаленията

Велосипедите ще се возят безплатно в градския транспорт на София

Безплатно в градския транспорт на София

Добра новина за любителите на велосипедите и екологичното придвижване в града - вече ще можем да се возим с велосипед в градския транспорт на София без да заплащаме допълнително за това. Това реши Столичния общински съвет като прие доклада за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община.

Най-облагодетелствани от решението ще бъдат любителите на планинското колоездене, които използват околните планини на София за прекарване на уикендите. Все пак и използващите по-често градски велосипеди ще могат да ползват метрото в определени часове без да заплащат допълнително за това. Придвижването с тротинетки пък се позволява за всички градски линии и по всяко време.

Така от 1 май ще важат следните правила:

- Влизането с тротинетки се разрешава в цялата мрежа на градския транспорт по всяко време.

- Разрешава се влизането с велосипед в крайградските автобусни линии през уикендите, но максимум два велосипеда в автобус.

- В работни дни влизането с велосипед в метрото се разрешава преди 7.00 ч. сутринта и след 20.00 ч. като превозването им ще е позволено само в последния вагон.

- В крайградските автобуси в работни дни се разрешава влизането с колело - сутрин до 6.30 ч. и след 20.00 ч. Пак с до два велосипеда в рейс.

- Вече няма да се плаща допълнителен билет за влизане с велосипед. Всички тези услуги ще вървят с билет или карта на самия пътник.

Макар късно и плахо, София прави опити да направи градската среда по-достъпна за придвижване с велосипед и така да намали вредните емисии, които понякога достигат рекордни размери. 

Всички новини